fbpx

Rosszul tárolhatók az idei hagymák

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 30.

Európa-szerte bizonytalanságot okoz, hogy kitart-e az idei hagymatermés az értékesítési szezon végéig, mivel rosszul tárolhatónak bizonyult.

zsákos hagyma
Mennyiségre nem rossz az európai termés, de kérdés, meddig tartható el (forrás: vackerglobal.com)

A mennyiséggel nincs gond

Egyelőre jó árakkal, lassan élénkülő kereslettel zajlik a spanyol hagymaszezon. Itt idén 10-12%-kal több a hagyma, mint tavaly volt, köszönhetően a 15%-kal nagyobb termőterületnek. A mennyiség jó, viszont az áru minősége kifogásolható – és nemcsak Spanyolországban.

„Eddig nagyon csendes volt a piac, senki nem sietett venni vagy eladni. Az évszakhoz képest még mindig jók az árak, de a magas költségek miatt szolid a termelők jövedelme” – mondja Luis Fernando Rubio, a Kasztília-La Mancha hagymatermelőit összefogó szövetkezet (Procecam) elnöke. Hozzáteszi: az időjárási viszontagságok miatt rossz az idei termés eltarthatósága, így kérdéses, hogy mennyi elfogadható áru marad a raktárakban az értékesítési szezon végére.

Tavaszra elfogyhat

Már tavaly is készlethiány volt Európában, és importhoz kellett folyamodni. Ez koratavasszal ismét megtörténhet. Rossz ómen, hogy Egyiptomban, Törökországban és Indiában exportkorlátozások vannak érvényben. Szomorú lenne, ha az európai beszerzőknek egészen Új-Zélandig kellene nyúlniuk a vöröshagymáért.

Egyelőre minden méretből megfelelő a kínálat Európában, de a feldolgozóipar oldaláról megugrott a kereslet. „A hőhullámok által érintett tételek jól fogynak, így a rosszul tárolható hagymák gyorsan kifutnak. A Horeca szektor is magához tért. Most inkább a háztartások fogyasztásában látunk némi visszaesést” – osztja meg tapasztalatait az olasz szakember.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A kiváló árak hatására növeltük a hagymaterületet.