fbpx

Clearfield® Plus a Napraforgó Napja 2015

Írta: Szerkesztőség - 2015 június 12.

A BASF Agrodivíziója számára fontos, hogy kézzelfogható és hasznos segítséget nyújtson a termelőknek, ezért fejlesztőink partnereink igényeit feltárva és megértve keresnek folyamatosan új növényvédelmi megoldásokat. Innovatív növényvédő szereink és technológiáink hatékonyságát szántóföldi bemutatóink során mutatjuk be, ahol konzultálási lehetőséget is biztosítunk partnereink számára a termékeink és technológiáink mögött álló szakértő csapattal.

2015-ben két helyszínen került megrendezésre a Clearfield® Plus Napraforgó Napja 2015 rendezvényünk, mely során bemutattuk a BASF legújabb innovációját, a Clearfield® Plus gyomirtási rendszert napraforgóban. A nap folyamán a résztvevők megismerhették ennek az egyedülálló technológiai megoldásnak minden oldalát.

A rendezvényt megelőzően rövid sajtótájékoztató keretében bemutatkozott Christoph Hofmann, a BASF Agrodivíziójának új vezetője. Szakmai életútjának ismertetése után néhány gondolat erejéig felvázolta jövőképét, elképzeléseit.
A magyar mezőgazdaság nívója méltán elismert Európa szerte, éppen ezért drámai változások helyett jóval inkább a meglévő értékek fejlesztését helyezi előtérbe. Természetesen lát olyan fontos és konkrét területeket, melyek a jövő teendőit meghatározzák. A kihívások egyike a közelgő generációváltás, amely már most is érezteti hatását és hamarosan az egész agráriumot érinteni fogja. A másik kihívás pedig a gazdálkodás változó körülményeinek való megfelelés, beleértve az új technológiák elterjedését, a környezeti tényezők kihívásait, vagy akár a világ agráriuma által indukált változásokat, fejlesztéseket. Christoph Hofmann biztosította minden kedves partnerünket arról, hogy mint innovatív vállalat, a BASF továbbra is élen fog járni ezeken a területeken.

 

Figyelembe véve Földünk jövőjét – a bolygó népesedését – célunk nem lehet más, mint hogy tovább erősítsük a szektor minőségorientált termelés iránti elkötelezettségét, és a globális problémákra adott válaszként segítsük partnereinket a lokális lehetőségek minél teljesebb, biztonságosabb és fenntarthatóbb kiaknázásában. Ezért indította útjára a BASF a „Mezőgazdaság – a legfontosabb hivatás a világon.“ kampányát világszerte, melyhez a jövőben Magyarország is csatlakozik.

A kampány célja közvetíteni elkötelezettségünket, hitünket abban, hogy csak tudatos és felelősségteljes növénytermesztéssel tudjuk a rendelkezésre álló termőterületen előállítani az emberiség számára szükséges, minőségi élelmiszert úgy, hogy közben képesek vagyunk megőrizni a természet sokszínűségét.

Együtt dolgozunk a termelőkkel, mert tudjuk, hogy a jövő az ő kezükben van.

Christoph Hofmann bevezetője után elérkezett az idő, hogy Pálfay Gábor fejlesztőmérnök bemutassa legújabb innovációnkat, a Clearfield® Plus technológiát napraforgóban.

A Clearfield® gyomirtási technológia 2005-ös bevezetését követően néhány éven belül a termesztéstechnológia nélkülözhetetlen elemévé vált a gyomirtási problémákkal küzdő napraforgó-termesztők körében. A Clearfield® gyomirtási rendszer a legmodernebb magas hozamú hibrideket kombinálja széles hatásspektrumú gyomirtó szerekkel. A technológia talajon és levélen keresztül ható elemeivel kiküszöböli az időjárástól való függőséget, biztonságot adva a termesztőnek a gyomok okozta terméskiesés elkerülésében.

2006-ban a BASF együttműködve a Nidera nemesítő házzal hagyományos nemesítési technikák alkalmazásával azonosította és bejelentette a CLHA Plus gént, amely a Clearfield® Plus hibridek kialakításának alapjául szolgált. A Clearfield® Plus napraforgókat ugyanúgy, mint a Clearfield® napraforgókat az Európai Unió illetékes szervei megvizsgálták és elfogadták.

 

A Pulsar® Plus gyomirtó szer teljesen új adjuváns rendszerének köszönhetően az egy- és kétszikű gyomok esetében egyaránt jelentősen erősíti a gyomirtó hatást. Új összetétele miatt jobban tapad a gyomok leveléhez és gyorsabban töri át azok viaszrétegét. Ebből fakadóan rövidebb idő alatt nagyobb mennyiségű hatóanyag szívódik fel a gyomnövényekbe, így a viaszos, szőrös levelű, nehezen irtható gyomok, például libatopfélék, parlagfű, egyszikűek, és mezei acat elleni hatékonyság jelentősen javul, miközben a hektáronként kijuttatott imazamox mennyiség nem változik.

A BASF Hungária Kft. ügyvezetője, dr. Thomas Narbeshuber és Christoph Hofmann, a BASF Hungária Kft. Agrodivíziójának vezetőjének köszöntő szavai után kezdetét vette a szakmai program.

Konferenciánk során először A napraforgó gyomirtás legnagyobb kihívásait elemeztük, majd a Clearfield® Plus gyomirtási rendszert a termelők számára részletesen bemutattuk. Az elméleti alapok áttekintése után a kísérleti helyszíneken nézhettük meg, hogyan működik mindez a gyakorlatban.

A Clearfield® Plus mellett további fontos megoldásainkkal is megismerkedhettek a résztvevők egy kiállítás keretében. Bemutatásra került a BASF 2014-ben bevezetett új AgCelence® terméke a Retengo® Plus, mely új szegmenst nyitott a kukorica növényvédelmében. A Retengo® Plus amellett, hogy hatékony a kukorica levél- és csőbetegségei ellen, jelentős élettani hatásával is hozzájárul a jobb minőségű és magasabb mennyiségű termés eléréséhez. A stresszt megelőzően, de legkésőbb a fővirágzásig kijuttatva mérsékelhetjük a stressztényezők károsító hatását. Segítségével a kukoricatermesztők biztosabban realizálhatják profitjukat a különféle időjárási körülmények között.

A szintén AgCelence® termékcsaládba tarozó Pictor® gombaölő és élettani tulajdonságai (napraforgóban és repcében), 2014-es kiugró termésátlaga egy látványos interaktív standon kerültek bemutatásra.

Bővebb ismereteket szerezhettek a résztvevők egy videó segítségével a Clearfield® gyomirtási technológiáról repcében, mely biztonságos és hatékony őszi posztemergens lehetőség a repce összes gazdasági kárt okozó gyomnövénye ellen.

A meglepetésprogram a Mezőfoglaló játék volt, mely során a napközben elhangzottak fontos szerepet kaptak. A vendégek vacsora és élőzene mellett vitathatták meg az elhangzottakat.