fbpx

Szója, repce, napraforgó: akad 70 százalékos drágulás is

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 16.

A szójáé a rekord; a repce tonnája a 200 ezerhez közelít, és a napraforgó is tartja a tavalyinál vagy 40 százalékkal magasabb árát.

 

napraforgó
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

 

Repül az ár, de nő a készlet

Döbbenetes, csaknem 70 százalékos árnövekedéssel fordult rá októberre a szója ára nálunk. A tonnánkénti ár meghaladja a 212 ezer forintot, és ugyancsak az előző évinél 47 százalékkal magasabb, 197,1 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanekkor a full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalommal). Közben a globális szójababtermést az előző szezonhoz képest csaknem 5 százalékkal nagyobb, 376 millió tonnára teszik a megfigyelők a 2021/2022. gazdasági évre. A várható felhasználás 373 millió tonnára tehető, így 99 millió tonna (+4 százalék) szójabab maradhat a tárolókban a szezon végére.

 

Repce: kevesebb terem

Ugyancsak az Oil World szeptemberi becslése, hogy a repcemag és a canola globális termése 62,1 millió tonna lehet a mostani gazdasági évben. Ez a tavalyitól 7 százalékkal kisebb termés 2,1 millió tonnával lesz kevesebb a várható felhasználásnál, ami egyrészt az árak erősödéséhez, másrészt a készletek 4,7 millió tonnás csökkenéséhez vezethet.

Itthon a vetésterület nagyságát 240-260 ezer hektárra becsülik, míg a tavalyi csaknem elérte a 300 ezret. Emellett az AKI jelentése szerint a repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 198,2 ezer forint tonnánként, ami 50 százalékkal magasabb, mint tavaly szeptemberben volt.

 

repce árak grafikon

 

Napraforgó: közel a 170 ezerhez

A globális napraforgómag-betakarítási becslések 57,4 millió tonnáról szólnak, ami 14 százalékkal nőne a tavalyi fölé. E szegmensben nem is várható jelentősebb eltérés a kínálat és az 57,1 milliósra tehető globális kereslet között. Mindebből az Európai Unió 10 millió tonnás, ugyancsak 14 százalékos terméstöbblettel veszi ki a részét.

A hazai viszonyokról AKI azt jelentette, hogy a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) tonnánként bő 169, a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 164,7 ezer forint/tonnáért vásárolták a feldolgozók és a kereskedők szeptember végén. Az ipari napraforgómag (összesen) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 166,7 ezer forint/tonnán áll, ami majdnem 40 százalékkal magasabb árszint a tavaly ilyenkorinál.

 

napraforgó árak grafikon