fbpx

Megvadultak a szójaárak

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 24.

Az argentin terméskieséssel kezdődött a baj. A globális darahiányból most az ukránok profitálnak a legtöbbet: napról napra drágábban szállítják a babot. A magyar szóját betakarításkor lehetett jó áron eladni, a mostani ralira kevés maradt belőle.

szója kézben
Most az ukrán kínálat dominálja az európai piacot (forrás: tonzu.co.nz)

Hiányzik 25-30 millió tonna argentin bab

Az október eleji mélypont óta mintegy 100 dollárral (közel 35 ezer forinttal) emelkedett egy tonna szójadara világpiaci ára (most 465 dollár/t). A hiány oka alapvetően a legutóbbi gyenge argentin szójatermés. Ez azért lényeges, mert hagyományosan ez a dél-amerikai ország bonyolítja a globális szójadara-forgalom 30%-át (Brazília csak a második 25%-os részesedéssel).

Ha nincs szójadara, akkor szójababot kell beszerezni valahonnan, hogy működni tudjanak az olajütők. Argentína Brazíliából, Paraguayból, Bolíviából importál alapanyagot, de az év első 8 hónapjában így is 27%-kal kevesebb szóját tudott feldolgozni. A következő argentin aratás még nagyon messze van (május), és a brazilok rekordtermésének betakarítására is várni kell még február-márciusig.

Ukrajna: havi félmillió tonnás kiviteli tempó

A szójadara ára november közepén már a 474 dollárt ostromolta. Szerencsére az uniós termés jól sikerült, 2,8 millió tonna körüli mennyiséget eredményezett. Ukrajna szintén fényes szezont zárt, a helyi becslések 4,8 milliós termésről szólnak.

Az ukrán bab ára a szójadara hiánya és logisztikai költségek miatt ismét meredek emelkedésben van. Maguk az ukrán termelők is jól keresnek most: 148 ezer forintnak megfelelő hrivnyát kapnak a beszállított áruért. A hónap eleje óta 12 ezer forinttal drágult az olajmag átvételi ára, október eleje óta pedig már 24 ezer forinttal(!) A helyi várakozások szerint decemberre a szójabab ukrajnai átvételi ára 165 ezer forintnak megfelelő összegig emelkedhet.

A magyar termelők a betakarítás idején kereshettek a legjobban a szóján, akkor 150 ezer forint felett járt az olajmag ára.Októberben nálunk is egy hullámvölgy jött, amit most ismét egy emelkedés követ, a szeptemberi árak felé halad a piac. Túl sok eladó termény azonban már nincs az országban. Ami még van, az az ukrán ralihoz igazodva drágul.

November első 20 napjában Ukrajna már 425 ezer tonna szójababot exportált, a hónap végére legalább félmillió tonnás kivitellel kalkulálnak, és ugyanezt a számot várják decemberre is. A kiszállítások januárban és februárban is folytatódnak.

Lásd még cikkünket: Ezt is megértük: kevesebb krumplit termelünk, mint szóját.