fbpx

Csalódott németek: becsapta őket a szemük

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 augusztus 07.

Az őszi árpán és repcén már túlvannak, a búzaaratás végénél járnak a németek. A hozamok a várthoz képest csalódást okoztak.

 

 búza aratás
Szemre többnek látszott a termés (fotó: Horizont Média)

 

Búza

A viharok és esők lelassították a német búzabetakarítást, nagy lemaradásban vannak a kombájnok. Az eddigi hozameredmények elmaradnak a várakozásoktól – adta hírül a Német Parasztszövetség (DBV). A regionális különbségek is nagyok. Egy biztos: annál, amit júniusban láttak az elemzők, 15 százalékkal már kevesebb búza lesz. A korábban várt 23 millió tonnás eredmény helyett most inkább 21 millió tonnára van kilátás. Ezzel ugyan megütné a tavalyi szintet a termés, de alatta maradna az elmúlt öt év 22,3 millió tonnás átlagának. (Ezzel a szemben a britek idén nagyon szép termést arattak: Óriási búzatermés a briteknél.)

 

Árpa

Az őszi árpát már szinte teljesen learatták. Az átlagos hozam 7,1 tonna, a teljes mennyiség csaknem 9 millió tonna a DVB adatai szerint. Ez valamivel több, mint az ötéves átlag, inkább ahhoz képest jelent csalódást, hogy a betakarítás elején még 9,3 millió tonnára becsülték a várható mennyiséget. A szakemberek úgy vélik, a hűvös tavasz lehet az oka annak, hogy az árpa inkább a szárát növesztette, és nem a magokba fektette az energiáit. (A hideg kisebb stressz a növény életében, mint az aszály, így az időjárás a vegetatív típusú fejlődést támogatta a generatív helyett – GK.)

 

Repce

A repce sem hozta a tőle elvárt számokat a betakarítás után. Az átlagtermés az új becslések szerint 3,5 tonna lehet, ami csak egy hajszállal lenne jobb, mint a tavalyi 3,45 tonna volt. Ebben a kultúrában a betakarítás előtt még 3,7 tonnásnak látszottak a táblák. A rozs vágása csak nemrég kezdődött, ezért egyelőre csak annyit tudni a termésről, hogy a táblaképet meghazudtoló eredmények fognak itt is születni.