fbpx

Ezt is megértük: kevesebb krumplit termelünk, mint szóját

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 21.

Érkeznek a hazai betakarítási számok. Ezek alapján idén először fordul elő a történelemben, hogy már kevesebb krumplink van, mint szójánk.

burgonya
Csak az újkrumpli időszaka és a betakarítást követő pár hónap az, amit a hazai burgonya a magáénak mondhat a belpiacon (forrás: Lidl)

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár közölte, hogy teljesen befejeződött a napraforgó, a szója és a burgonya betakarítása. A közlemény szerint napraforgó esetében a termés mennyisége 2 millió tonna, a hektáronkénti hozam országosan 3 tonnás, szemben a tavalyi 1,8 tonnával. A szója betakarítása 58 ezer hektárról 177 ezer tonna mennyiséget eredményezett, azaz a termésátlag kicsivel több, mint 3 tonna hektáronként.

A burgonya 27 tonnás hektáronkénti termésátlaggal és 161 ezer tonnás végeredménnyel zárt. A magyar szójatermelés tartja a 150-180 ezer tonna körüli szintet, a burgonyatermelés viszont zuhanórepülésben van, mintha még nem érte volna el a mélypontját. Idén először fordul elő a történelemben, hogy kevesebb krumplink van, mint szójánk.

burgonya szója termés
Forrás: KSH adatok

A kukorica országos termésátlaga 8 tonnára emelkedett hektáronként, 89 százalékos betakarási szintnél a már betakarított összmennyiség meghaladja az 5,3 millió tonnát. A Mezőhír október közepén 5,7 millió tonnára becsülte a várható országos végeredményt, és ez most is reális.

A cukorrépa betakarítása felénél tart, 58 tonnás hektáronkénti átlaggal, 431 ezer tonna országos eredménnyel. A gépek a sáros talajjal küzdenek.

Ukrajna európai gabonaexportja nehéz gabonapiaci helyzetet eredményezett, ezért a magyar kormány fenntartja az importkorlátozást – erősítette meg a szaktárca.