fbpx

Szakmai napot tartottak a rendkívül értékes olajlenről

Írta: MezőHír-2021/08. lapszám cikke - 2021 augusztus 07.

Vetőmag-előállítók és -forgalmazók, növénytermesztők, állattenyésztők és takarmány-előállítók közösen vettek részt azon a szakmai napon, ahol a vendégek az olajlen termesztéséről, értékesítéséről, felhasználásáról, takarmányozási jelentőségéről, valamint az egészségre gyakorolt pozitív hatásáról hallhattak előadásokat.

 

olajlen virág méh beporzás virágporzás

 

A szójadara egészséges alternatívája

A Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft., a NOACK Group Companies, az RWA és a Vitafort Zrt. júniusban, két helyszínen rendezte meg az olajlentermesztési szakmai napját.

Az importált szójadara – mint takarmányozási fehérjeforrás – sok szempontból problémás. Genetikailag módosított, zsírsavösszetétele előnytelen, valamint globális ellátási láncot igényel – hangsúlyozta a Művészetek Völgyében, a taliándörögdi helyszínen az előadásában Takács Tamás, a NOACK Magyarország Kft. értékesítési vezetője.

 


A Dörgödi Mező Kft. területén lévő kísérleti olajlen állományok

 

A szójadara kiváló alternatívája a helyben termelhető lenmag: jobb zsírsavösszetételének köszönhetően kevesebb a szarvasmarha metánkibocsátása, miközben magasabb a tejtermelése. Etetésével egészségesebb, helyben termelt tej, abból pedig egészségesebb élelmiszer állítható elő.

 

A lenmag szerepe a tejelő tehenek takarmányozásában

A takarmányozás során fontos a megfelelő omega-3 és omega-6 arányának beállítása az adagban. Míg előbbi gyulladáscsökkentő hatású, azomega-6 túlfogyasztása fokozza a gyulladást. Ezért is kiemelt jelentőségű, hogy az egész éves takarmányozás összetevői között szerepeljen az értékes len – hangsúlyozta Tóth Attila, a Vitafort Zrt. szarvasmarhaüzletág-vezetője. A feltárt lenmag természetes zsírforrás, nagyon jó az ízhatása és kiváló a zsírsavösszetétele. Ideális választás a védett fehérje kiváltására, valamint a keményítő csökkentésére.

 

A szántóföldtől az asztalig

A Raiffeisen család tulajdonában lévő RWA cégcsoport éves forgalma 16 milliárd euró. Az RWA Európa-szerte kilenc országban van jelen, mint mezőgazdasági integrátor. Hazánkban 1996 óta működik, napjainkban vetőmag-, műtrágya-, növényvédő szer-, termény- és gázolajüzletággal – ismertette a cégcsoport felépítését Orbán Gábor, az RWA Magyarország Kft. vetőmag-kereskedelmi vezetője.

Az RWA Magyarország Kft. vetőmagüzletága hazánkban a legnagyobb portfólióval rendelkező integrátor, önálló vetőmag-előállítással. Saját vetőmagmárkát hozott létre G-SEED néven, amely összefogja a kiváló osztrák nemesítőházak munkáját és szaktudását. Terményfelvásárlási kapacitásuk évi 60 ezer tonna.

Orbán Gábor az olajlen projektet (Kék Fehér Szív) is bemutatta, amely az emberi egészséget környezeti és társadalmi szempontból is megóvó és újító kezdeményezés. Az utóbbi évtizedekben nagyon felborult táplálkozásunk omega-3- és omega-6-aránya. A BleuBlanc-Coeur (Kék Fehér Szív) projekt a teljes táplálékláncon – tej-, hús- és tojástermékek – alapul. Az olajlen a legmagasabb omega-3-tartalmú takarmánynövény, ráadásul a régiónkban kiválóan termeszthető.

Az RWA jelentős szerepet vállal a projektben: a csoport tulajdonában lévő Garant olyan innovatív takarmányfeldolgozó vállalat, amely évente körülbelül 6 000 tonna olajlen alapú keveréket gyárt, körülbelül 3 000 tonna olajlen felhasználásával. A Garant 2 éven belül mintegy duplájára emeli a kapacitását. A gyártósor az olajlen takarmánykeverékekbe integrálását szolgálja olyan technológiával, amit Európában csak kevés feldolgozóüzem birtokol. A Garant kifejlesztett egy különlegesen magas omega-3-tartalmú takarmánykeverék-kínálatot, hogy megfeleljen a Kék Fehér Szív kritériumainak.

Az előadások után a Dörögdi Mező Kft. területén lévő kísérleti lenállományokat Garamszegi Tibor, a Gabonakutató Nonprofit Kft. területi képviselője mutatta be. A rendezvény zárásaként pedig rendhagyó interaktív előadást hallhattak az érdeklődők a kolostori és a népi gyógyászatról Szőke András filmrendezőtől.

 

Csomor Zsolt