fbpx

Alapműtrágyázás Horsch szántóföldi kultivátorral

Írta: Szerkesztőség - 2019 június 26.

Az alapműtrágyát többféle módon lehet kijuttatni. Az egyik ezek közül – és hazánkban majdnem mindenki így adagolja– a röpítőtányéros műtrágyaszóróval való kijuttatás.

Egy kivonulással akár napi több száz hektárt is le lehet szórni. A kiszórt műtrágyát/műtrágyákat beszántják vagy kultivátorral dolgozzák be a talajba. Jól feltöltött talajoknál és semleges pH mellett nincs is ezzel semmi gond, de abban a pillanatban, ha a talaj pH-ja nem megfelelő, és a földben kevesebb a tartalék, mindjárt terméskieséssel számolhatunk.

A terméskiesést sokan úgy próbálják elkerülni, hogy magasabb műtrágyadózist juttatnak ki, mint amennyi szükséges lenne. Egy savanyú talajban a kijuttatott foszfor akár 50%-a is lekötődhet, és ez felvehetetlen állapotba kerül a kultúrnövény számára. Mit lehet kezdeni ezzel a jelenséggel? A legegyszerűbb beavatkozás– amit sokan elvégeznek – a meszezés. Ezenfelül, amit még lehetne (és egyre többen el is kezdték) a műtrágya lokalizált kijuttatása. Szemenkénti vagy aprómagvetőgépekkel már több éve, évtizede juttatunk ki lokalizálva, a sor mellé pontos távolságra műtrágyát. Ugyanezt meg lehet tenni alapművelésben is, annyi különbséggel, hogy a műtrágya nem sekélyre, hanem 20-25 cm mélyre kerül a talajba. Néhány éve többen elkezdték a StripTill technológiát a kukoricában, majd ez után nemsokára a repcében is. A repcében egyöntetűen működik, mert a karógyökér ellenállásmentesen tud haladni a kapa nyomában, lefelé. A kukoricában ezzel szemben már más a helyzet, és úgy látszik, hogy az első eufóriás hullám meg is torpant. A Horsch több kísérletezés után rájött arra, hogy ha a kultivátor a kapák mögött juttatja ki a műtrágyát, az alapműveléssel egymenetben, akkor a hagyományos műtrágyázáshoz viszonyítva nagyobb terméseket lehet elérni. Az ezzel a módszerrel kijuttatott műtrágya sokkal tovább felvehető állapotban marad a növények számára. Hogy néz ki ez a rendszer? A hárompont-függesztésű Terrano esetében a traktor mellső függesztőkarjára kerül a Partner FT 1600 l-es, nyomott rendszerű tartály és a Terranóra az elosztótorony, valamint a talajba kijuttató rendszer a kapák mögé. A vontatott Terrano GX vagy FM esetében a kijuttatórendszer nem változik, itt viszont már nagyobb Partner HT 2800 l-es osztott tartályt is használhatunk, így akár kétféle műtrágyát is ki tudunk juttatni egyszerre, egymástól független mennyiségekben.

A Tiger AS vagy MT szántáshelyettesítő nehéz kultivátoroknál csak a tartályok különböznek a Terranókhoz viszonyítva. A Tiger 4 MT merev kultivátornál egy igen egyszerű, pneumatikamentes tartály került a gépre, amelyből gravitációsan jut a műtrágya a talajba.

A helyspecifikus műtrágyakijuttatás egyre több helyen kerül szóba – és ezzel a Horsch-rendszerrel ez a legnagyobb precizitással valósítható meg.

Ne dobjuk ki a pénzt az ablakon, műtrágyázzunk nagyobb hatásfokkal; ez a Horsch-technológia!

SZERZŐ:
SZÁSZ ZOLTÁN
06307430302