fbpx

Szokásos eperárak egy nem szokványos évben

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 25.

Az eper ára a magyarországi piacokon óráról órára változik, mivel csökken a Spanyolországból és Görögországból érkező import, ugyanakkor bővül a helyi kínálat. A termelők aggódnak.

eper
A termelők nyomottnak érzik az árat (forrás: jofogas.hu)

Bár az év eleji fagyok és egyéb károk miatt kevesebb magyar eper áll most rendelkezésre, az árak egyelőre nem emelkedtek a szokásos szint fölé. Ugyanis a gyorsan melegedő tavaszi időjárás az alagútfóliás és a szabadföldi szamóca szedését is előrébb hozta, így most a két termesztési mód kínálata részben ütközik egymással.

Június közepéig kell eladni

A szezon előrehaladtával az import volumene folyamatosan csökken, az árak pedig lassan közelítenek a magyar termékekéhez. Spanyolországban és Görögországban hamarosan túl meleg lesz, így a magyar piacra már nem érkezik nagy mennyiségű importáru. A lengyel eper várhatóan június közepén jelenik meg, addig a magyar áru fogja uralni a hazai piacot.

„Már május 20-22-én jelentős mennyiségű szántóföldi termés jelent meg a piacokon. Az alagúfóliás termelők már a korai fajták szedésének vége felé járnak. A legnépszerűbb Clery már fogyóban van, míg a Joly és az Asia a szezon közepén jár. A fóliás eprek értékesítésének utolsó szakasza várhatóan 7-10 napon át összecsúszik a szabadföldi szamócákéval. A szabadföldi epret először Szegeden, majd Lajosmizse környékén, végül a Nyírségben és Somogyban szedik” – mondja Babits Dorina, az olasz Mazzoni palánták hazai forgalmazója, epertermelő.

Rosszabb kilátások

A nagybani piacokon a gyümölcs ára gyorsan változik, 1600 forinttól 1000 forintig ugrál, az aktuális felhozataltól függően. Eközben az eper fogyasztói ára 2000-2500 Ft/kg között mozog, függetlenül attól, hogy a viszonteladó milyen áron vásárolta azt – jegyzi meg a szakember. Dorina szerint idén kevesebb eper van a piacon, mégis megmaradtak a tavalyi árak.

„A februári szélviharok több fóliát is megtéptek, virágzáskor pedig hideg volt az idő. Lajosmizse térségében jégesőkárokról is beszámoltak a termelők. Érezhetően kevesebb eper van a piacon, mint tavaly. Az árak mégsem változtak jelentősen, annak ellenére, hogy a termelés költségei megnőttek. Az epertermelők kilátásai most sokkal borúsabbak, mint tavaly.”

Lásd még cikkünket: Epertermelők: túl gyorsan csökken a szamóca ára.