fbpx

Kedvet kaptak a kempingépítéshez a brit farmerek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 03.

Az angol kormány fontolgatja, hogy véglegesítse a farmerek kempingüzemeltetési jogait. A Covid idején kiharcolt ideiglenes kedvezmények hamarosan véglegessé válhatnak, és indulhat a sátortábor-turizmus!

sátorozás
Kemping a farmon minimál infrastruktúrával (forrás: flashpackingfamily.com)

Jó megoldásnak bizonyult

Az Egyesült Királyság távozása az EU-ból és a válságok szerencsétlen módon egyszerre lépték meg az angolokat, ami óriási káoszt okozott a munkaerőpiacon, a kereskedelemben és a fogyasztók vásárlóereje is alaposan meggyengült. Üdülni azonban mindenki szeretne, még ha csak egy sátor felverésére nyílik is módja.

A korábbi szabályozás szerint a gazdálkodók és a földtulajdonosok évente legfeljebb 28 napon át üzemeltethettek ideiglenes kempingeket korlátlan számú sátorral, építési engedély nélkül. Ezt a lehetőséget 2020 júniusában 56 napra meghosszabbították. A vidéki turizmus sajátos formája 2021-ben már mintegy 25 millió fontot (10,5 Mrd Ft) juttatott az Egyesült Királyság vidéki gazdaságaiba.

Engedélymentes infrastruktúra 30 sátorra

A Covid elmúltával a szabályozás visszatért volna az eredeti 28 napos sátorozási engedélyhez, csakhogy a válságok nem múlnak, most valószínűleg a háborús infláció miatt maradnak otthon a britek. Mivel a vidéki táborozás bevált, a kormányzat hajlik rá, hogy véglegesen megadja az engedélyt a 60 napon át üzemelő ideiglenes kempingeknek. A férőhely tekintetében azonban korlátot szabnának: legfeljebb 30 sátrat lehet felverni a farmokon.

A rendszeresen üzemelő szezonális kempingekhez persze a tulajdonos gyakran áramot is szeretne vezetni, illene zuhanyzókat, toalettet, valamint hulladéktárolókat is létesíteni, ennek engedélyezési vonatkozásait is érintenie kell a szabályozásnak. A farmerek célja természetesen most is az engedélymentes létesítés lenne. A kormány a kérdés eldöntésére egy április 25-ig tartó konzultációt indított.

Lásd még cikkünket a témában: Kemping a farmon: vendégház nélkül is jöhet a turista.