fbpx

Sikeresen zárult az év a Corteva szarvasi vetőmagüzemében

Írta: Sajtóközlemény - 2023 november 22.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat termelési csapata sikeresen zárta a betakarítási szezont a szarvasi vetőmagfeldolgozó üzemben. A jó eredményeket annak is köszönhetik, hogy elindult a csepegtető öntözés a vetőmagkukorica-termelésben.

kukoricacső
A pontosan időzített, cseppenként érkező vízutánpótlás kitűnő termést eredményezett (forrás: Corteva)

Négy ország hibridkukorica-termését dolgozzák fel nálunk

A Corteva Agriscience sikeresen zárta a betakarítási szezont a szarvasi vetőmagfeldolgozó üzemben. A 2023-as évben összesen négy országban, 9600 hektáron zajlott a kukorica betakarítása, hogy aztán a magyarországi termelésben kerüljön feldolgozásra. A Corteva várhatóan több mint 40 kukoricahibridet állít elő a magyar gazdák számára és exportál Európa-szerte a következő vetési szezonra készülve – adta hírül a vállalat.

A szarvasi vetőmagüzem a térség egyik legnagyobb munkáltatója, mely 1996-ban kezdte meg működését. Jelenleg napi 1600 tonna zöldkukorica fogadására és 45–50 ezer tonna Pioneer® fémzárolt hibridkukorica-vetőmag előállítására képes, valamint 6 szárítóval rendelkezik. Ezen paraméterek alapján a szarvasi vetőmagüzem a vállalat legnagyobb európai termelési egysége és az európai vetőmagellátás egyik központja.

Áttértek a csepegtető öntözésre

„2023 egy olyan termelési év volt, amelyre átgondoltan kellett készülnünk, hiszen a 2022-es hihetetlen mértékű aszály, a szomszédos országban zajló háború, a gabona árának csökkenése és az inputanyagok ára minden eddiginél komplexebb kockázatelemzést és tervezést igényelt” – mondta el Gesztesi László, a Corteva Agriscience magyarországi termelési igazgatója a betakarítás kapcsán. „Az utóbbi idők legerősebb évét zártuk, mind a termés mennyiségét és minőségét tekintve, ami elsősorban a megbízható táblaszelekcióra, az öntözés folyamatos nyomon követésére és helyes időzítésére, valamint a legjobb technológiai gyakorlatok alkalmazására vezethető vissza” – tette hozzá.

Az idei szezonban elsősorban a kijuttatott öntözővíz gazdaságosabb felhasználásának biztosítása és a talajmintavételek alapján történő hatóanyag-utánpótlás volt az elsődleges szempont. Elindult a csepegtető öntözés a vetőmagkukorica-termelésben, ami a termésbiztonság mellett alacsonyabb szintű öntözővíz-felhasználást tett lehetővé táblaszinten. A vállalat 2023-ban megmutatta, hogyan lehet gazdaságosabban felhasználni az erőforrásokat, ami egyúttal magasabb ezerszemsúlyhoz és jobb szemtelítettséghez vezetett. „Büszke vagyok a szarvasi csapat kiemelkedő és fáradhatatlan munkájára, mellyel idén bizonyítottuk, hogy Magyarország jó úton halad a vetőmag üzletágban” – fűzte hozzá a termelési igazgató.

A Corteva elkötelezett a fenntartható termelés előmozdítása mellett, és továbbra is azon dolgozik, hogy magas szintű szakmai támogatást nyújtson termelő partnereinek, és minőségi vetőmaggal lássa el a magyar gazdákat, hogy elősegítse gazdaságuk profitabilitását és hosszú távú fejlődését.

Lásd még kapcsolódó írásunkat: A stressztűrő hibridek nagyban hozzájárulnak a hazai kukoricatermesztés jövőjéhez.