fbpx

A vasúti tarifák emelése betesz az ukrán termelésnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 22.

A teherszállítás vasúti tarifáinak emelése oda fog vezetni, hogy a gazdálkodók jövőre tovább csökkentik a bevetett mezőgazdasági területet, ami az ország számára csökkenő devizabevételeket jelent – inti a kormányt az Ukrán Gabonaszövetség.

vasúti szállítás
A vasúti tarifák megbénítják az ukrán mezőgazdaságot (forrás: wallhere.com)

Csökkenő termelés, növekvő közúti forgalom

Az Ukrán Gabonaszövetséget aggasztja az állami vasút azon szándéka, hogy jövőre 20%-kal emelnék a vasúti teherszállítás már most is magas díjait. A szállítási költségek már így is felemésztik a gabona exportárának jelentős részét, és veszteségessé teszik a mezőgazdasági termelést. A teherszállítás vasúti tarifáinak emelése oda fog vezetni, hogy a gazdálkodók jövőre tovább csökkentik a bevetett mezőgazdasági területet.

Tegnap a vevőnek leszállított kukorica tonnájáért átlagosan 39 ezer forintnak megfelelő hrivnyát fizettek az ukrán gazdálkodóknak, a vasút pedig 50 ezer forintnak megfelelő dollárért adta át ugyanezt az árut Ukrajna nyugati határán. A vasúti költségek emelkedése egyre inkább a közútra tereli az áruforgalmat. (Lásd: Egyre több ukrán teherautó dübörög a magyar határ felé.)

Az egész ország ráfizet a magas logisztikai díjakra

„A gabona és olajos magvak exportja jelenti az ország egyik fő devizabevételi forrását, ezért a vetésterületük csökkenése automatikusan a bevételek csökkenését jelenti Ukrajna számára. A termelés visszaesése pedig az ukrán vasutak megrendelés-állományát is csökkenti, tehát számára is kontraproduktív” – jegyezte meg a helyi gabonaszövetség.

Emellett a tarifák emelése az infláció gyorsulásához és a hrivnya további leértékeléséhez vezet. Vagyis a teherszállítás költségeinek emelése Ukrajna egész gazdaságára negatívan hat. A szövetség arra is rámutat, hogy a mezőgazdaság sokkal magasabb tarifákat fizet a vasúti szállításért, mint a más szektorokból kikerülő árucsoportok, és felszólítja a kormányt, hogy dolgozzanak ki egy elfogadhatóbb megoldást a logisztikai problémákra.