fbpx

Itt a válasz a szerkivonásra: rovarölőből 5-ször több fogyott idén

Írta: Szerkesztőség - 2020 szeptember 29.

Meglátszik az inputanyagok forgalmán a koronavírus és az európai hatóanyagkivonás. Az olcsó műtrágya nagyon fogyott, a dráguló növényvédő szerek megvásárlására pedig rákényszerültek a termelők.

 

Bevásároltunk az olcsó műtrágyából

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézethez beérkezett adatok alapján a augusztusban leginkább a mészammon-salétromot (MAS) keresték a gazdák, de jelentős forgalomnövekedést könyvelhetett el a szuperfoszfát, a kálium-klorid és az NPK 15:15:15 is. Az ammónium-nitrát (AN) aránya a MAS-hoz hasonlítva alig érte el az 1:23-as arányt. A forgalmazott mennyiség nagyságrendileg hasonlóan alakult az előző év azonos időszakához viszonyítva. A termékek értékesítési árai a vizsgált időszakban vegyesen mozogtak, a legnagyobb áresés a szuperfoszfát (–19,5 százalék) esetében volt tapasztalható, míg az AN és a kálisó értékesítési ára csak kis mértékben csökkent. A többi megfigyelt műtrágyáé azonban valamelyest emelkedett.

A nitrogénalapú műtrágyák árcsökkenésében közrejátszik a koronavírus kőolajárakra gyakorolt hatása, amiről itt írtunk, valamint az, hogy ennek következtében a hazai gyártás is harmadával nőtt.

 

 

 

 

Állományszárítóra és rovarölőkre költöttünk a legtöbbet

Az előző év azonos időszakához képest a gyomirtók értékesített volumene nagyjából azonos szinten alakult, a gombaölőké visszaesett, míg a rovarölők iránti kereslet ötszöröse lett augusztusban. A hónap legnagyobb forgalmú szerei a Roundup Mega és a Force 1,5 G voltak. Tavaly augusztusban is a Roundup Mega fogyott a legnagyobb volumenben, azt követte a tavaly év közepén és évvégén kivont (lejárt a türelmi idejük a forgalmazásukat illetően) két gombaölő szer, a Vitavax 2000, valamint a Cherokee. Az előző év augusztusához képest a megfigyelt szerek árai most jellemzően magasabbak voltak, a Pictor SC és a Laudis kivételével. A legnagyobb áremelkedés az összehasonlítható adatok alapján az állományszárító Reglone Airnél volt tapasztalható.

 

A növényvédőszerek árát sok tényező befolyásolja az ázsiai gyártási kapacitások alakulásától kezdve az európai szabályozáson át a klímaváltozásig. Mint látjuk, a gazdák a hatásosnak ítélt és kivonásra kerülő szerekből bespájzolnak. (Főként, hogy tavaly szeptemberben keserű csalódások érték őket a repcével.) Hatékony csávázóanyag híján a Force talajfertőtlenítő is igen népszerűnek bizonyult. A dikvát hatóanyagú Reglone Air idén szükséghelyzeti engedélyt kapott az állományok deszikkálására – ezt is kihasználták a termelők.