fbpx

MezőHír – 2010-06 – június

Írta: Szerkesztőség - 2010 június 10.

 

 

Kedves Olvasó!

Igazán mozgalmas és sajnos több szempontból nehéz hónapot tudhatunk magunk mögött. Főként azért, mert az “aranyat érő” májusi esők és az őket kísérő tomboló szelek idén országszerte komoly gondokat is okoztak. Ezekről magunk is személyesen meggyőződhettünk, amikor a különböző szántóföldi rendezvények kapcsán az országot járva sok helyen láttunk belvízzel borított, gazdálkodásra hosszú hetekig-hónapokig alkalmatlan területeket – és akkor még az északi országrész igazán nagy káreseményeiről nem is beszéltünk.

Érdekes, igazán hektikus mozgások voltak tapasztalhatóak nemzeti valutánk árfolyamában is, ami némelyeknek mosolyt, másoknak inkább komorságot csalt az arcára… Sokakban felsejlett a tavaly tavasszal tapasztalt csúcsok képe (rémképe?), aztán lapzárásunk idején újra a 272 Ft/eurós szintet is “visszatesztelte” az árfolyam. Egy-egy jelentősebb beruházás vagy terményeladási ügylet kapcsán azonban egyáltalán nem mindegy, milyen árfolyammal kell számolni, így, gondolom, a többségünk kiegyezne a kissé kiszámíthatóbb mozgással – de hát most tényleg ilyen a világ.

Ha már a beruházásoknál tartunk: a cukorrépa diverzifikációs pályázatokkal kapcsolatban végre megszülettek a döntések, egy ideig azonban ezen kívül valószínűleg nem várható komolyabb külső pályázati lehetőség az ágazatban. Azért figyelni kell a híreket, hisz az új agrárkormányzat tervei még nem körvonalazódtak a szakma képviselői előtt, pedig nagyon kíváncsian várják, várjuk a pontos elképzeléseket – persze a miniszterek még fel sem esküdtek, úgyhogy ne szaladjunk a kívánságainkkal, elvárásainkkal ennyire előre…

Az ágazati stratégiai elképzelések megismerése előtt, a mostani, remélhetőleg átmeneti időszakban a legfontosabb tehát elvégezni az aktuális munkákat – már ha például a felázott talajok olyan mértékben tudnak száradni, hogy ezt egyáltalán lehetővé teszik. Ha pedig adódik egy kis szabad idő a szoros munkarend mellett, akkor az ország számos pontján szervezett fajta-, növényvédelmi és gépbemutatókon is mindenképpen érdemes részt venni. Ezekből biztosan nem lesz hiány!

Üdvözlettel:

Fodor Mihály főszerkesztő