fbpx

Egyre több ukrán teherautó dübörög a magyar határ felé

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 18.

Az őszi terhelési csúcs és a lengyel közúti blokád együttes hatására az ukrán vasút drasztikusan megemelte az árait. Pillanatnyilag kedvezőbb közúton fuvarozni a gabonát, mint kötött pályán. Egyre több jármű veszi az irányt Magyarország felé.

gabonaszállítás
Napi 3 ezer tonna ukrán termény a magyar határon (fotó: tgrtransport.com.au)

Elszabadultak a vasúti díjak

Október–november csúcsidőszaknak számít a mezőgazdasági áruk forgalmában. Tavaly ilyenkor a tenger, a Duna, a vasút és a közút is „testvériesen” kivette a részét a terménytovábbításból. Ukrajna annyi gabonát tudott kiszállítani az országból, mint a békeidőkben. Most azonban a vízi útvonalak csak részlegesen működnek, és a helyzetet súlyosbítja, hogy novemberben 6-tól kéthónapos blokádot hirdettek a lengyel fuvarozók az ukrán határon. Ez egyelőre nem változtatott a közúti fuvarozás költségén Európa irányában, a vasút azonban 30-40%-kal növelte a szállítási díjakat októberhez képest. Pillanatnyilag olcsóbb és gyorsabb teherautókkal célba juttatni az árut, mint kötöttpályán, és ez igaz Ukrajna belső területeire is.

Majdnem felére esett a lengyel határforgalom

November első 13 napjában Ukrajna 220 ezer tonna mezőgazdasági terméket exportált közúton. Ebből egy hét esik a lengyel fuvarozók határblokádjának időszakára. A kiszállított árumennyiség nem sokkal kevesebb, mint az október vagy szeptember első 13 napjára eső volt (226 ezer és 223 ezer tonna). Pedig a lengyel határt ma szinte feleannyi áru lépi át, mint októberben: napi 7,5 ezer tonna helyett 4 ezer.

Az áruforgalom kieső része ugyanis áttevődött a román, a magyar és a moldáv határra. A határt átlépő, terményszállító tehergépkocsik napi átlagos száma

  • a lengyel határon 212 teherautó (5,083 tonna),
  • a román határon 180 teherautó (4,314 tonna),
  • a magyar határon 130 teherautó (3,142 tonna),
  • a moldáv határon 128 teherautó (3,076 tonna),
  • a szlovák határon 56 teherautó (1,340 tonna).