fbpx

Okosgazdálkodás a fóliaházban

Írta: MezőHír-2022/11. lapszám cikke - 2022 november 13.

Automatizált, környezetbarát technológia; az eredmény a termésmennyiség növekedése és a minőség javulása, mindez akár távoli vezérléssel – bemutatót és partnertalálkozót szervezett a Britamark Kft. és a Smart Greenhouse Control Kft. csapata Akasztón, a Grino Kft. telephelyén, ahol több hektáron kialakított fóliaházakban a mai legmodernebb termelői rendszerek egyike működik.

Szakmai nap a fóliaház előtt
Bemutató és partner találkozó Akasztón

Az egész kupola szellőztethetősége biztosított

A Haygrove cég által szabadalmi oltalommal védett EZ Vent fóliaháztípust a Britamark Kft. forgalmazza itthon. Az intenzív, 10 éves fejlesztési munka eredményéről Tóthpál Gergely ügyvezető igazgató és Megyery Tibor, a cég regionális menedzsere tartott szemléletes előadást. Az egyedi, ívhajlítású fóliaház fő jellemzője az erős, 80 mm × 40 mm-es horganyzott vázszerkezet, amely kellő masszivitást ad az építménynek. Ennek köszönhetően az jobban ellenáll a szélsőséges időjárásnak, vagyis a viharkár lényegesen kisebb, mint a hagyományos fajtáknál. Az előző gyenge tél miatt havat nem kellett takarítani a sátrakról, de az erős széllel érkező viharok az egyszerű szerkezeteket teljesen tönkretették. A Haygrove típusú fóliaházak azonban jól vizsgáztak.

A portaszító, cseppmentes fólia meg tudja védeni a termesztett kultúrát a hőmérsékleti és páratartalom-ingadozásoktól, valamint a szélsőséges időjárástól (a széltől, az esőtől, a hótól, a jégesőtől, a fagytól és a túlzott napsütéstől). A kialakításnak köszönhetően, teljesen egyedülálló módon, az egész kupola szellőztethetősége biztosított. A szakemberek szerint a technológia az egyik legköltséghatékonyabb a piacon lévő megoldás több növénykultúra hideghajtatása számára. Az első sátrakat több mint 20 évvel ezelőtt, még földieper termesztéséhez állították fel, de a maiak már ideális feltételeket biztosítanak szinte minden kertészeti kultúra számára. A bemutató során megtekintett 8 méter széles és több mint 67 méter hosszú sátrakban paprikát termelnek.

Korábban a gazdák elzárkóztak az 50 méternél hosszabb fóliák telepítésétől, de az EZ Vent típusú rendszernél – mivel jól szellőztethető – már csak a munkaszervezés és a termelési eszközök szabnak ebben határt. A fóliaházak kézi vagy elektromos vezérlésű rendszerrel is építhetők, ennek megfelelően a gazdák költségkímélő beruházást választhatnak, vagy a maguk munkáját tehetik könnyebbé. A rendszert alkalmazó termelők beszámolója szerint a termésmennyiség növelhető, és a piacra kerülő növényi kultúra minősége javítható, a termesztési időszak megnyújtható, és a terméscsúcsok kiegyenlíthetők. Az automatizált rendszer előnye, hogy kevesebb dolgozóval működtethető, vagyis csökkenti az ágazat kitettségét az így is szűkös munkaerőpiacnak.

Klímaszabályozás időjárás-állomás alapján

„Magasabb hozam, több szabadidő!” – idézte a cég jelmondatát Vitéz Sándor, a Smart Greenhouse Control Kft. értékesítési vezetője az automatizált fóliasátor-szellőztető rendszerről tartott előadásában. A Fóliavezérlés csapata célul tűzte ki, hogy a magyarországi fóliás gazdák munkáját segítik azzal, hogy könnyebben, gyorsabban tudjanak reagálni a fóliában és az azon kívül uralkodó körülményekre. Az innováció gyakorlatilag egy szellőztető rendszer, melynek minden fontos elemét – a legkisebb csatlakozótól a páratartalom- és hőmérsékletmérő szenzoron át az applikációig – biztosítja a cég, ami alapján az eszköz képes a kertészetet működtetni. A vezérlést egy teljesen magyar nyelvű, felhasználóbarát felületen lehet kezelni, mely minden okoseszközön futtatható (telefon, tablet, számítógép), így gyorsan tud reagálni a mezőgazdasági termelő a hirtelen jött zivatarokra, hőmérséklet-csökkenésre vagy -növekedésre. A rendszert a gazdákkal közösen fejlesztették ki, ennek eredménye, hogy a gyakorlati alkalmazás során felmerült igények kiszolgálására képes, és a profi vagy kezdő agrártermelők is jól tudják kezelni.

A rendszerhez számos megbízható precíziós szenzor, bemeneti adatforrás csatlakoztatható: talaj-pH-, hőmérséklet- és páratartalom-mérő; talaj- és levélnedvesség-érzékelő, valamint az időjárás-állomás. Ezek segítségével – az applikáción keresztül – folyamatosan elemzett adatokat gyűjthet a gazda a termesztés körülményeiről, szükség esetén azonnal tud reagálni, a változtatásokat megtenni, hogy az előre meghatározott hőmérséklet és páratartalom szintjét tudja tartani. Ez a kulcsa a hozamnövelésnek. A rendszer internetalapú, működéséhez mobiladat-forgalomra van szükség – ezen keresztül biztosított a távvezérlés. A kialakítás sajátossága, hogy az adatok összegyűjtéséhez és eléréséhez folyamatosan biztosított az adatforgalom, mivel úgy lett megalkotva a technológia, hogy mindig a legstabilabb hálózatot választja, ami az adott területen elérhető.

Fóliavezérlés
A modern technológia eredménye – online működtethető a kertészet

A startup cég moduláris jelleggel alakította ki termékét: az alapmodul könnyen fejleszthető, a már meglévő eszközökkel összeilleszthető. A gazdák igényeit csoportosítva több modul lett létrehozva, melyek külön-külön megvásárolhatóak, egymástól függetlenül működnek, és bármikor bővíthetők, egységbe integrálhatók.

A rendszer – a gazdaság méretétől függetlenül – bárki számára a legjobb megoldás lehet a fóliasátrak távoli vezérlésére. Segítségével nem kell naponta többször személyesen a fóliasátorhoz kimenni, az adatokat leolvasni, kézzel működtetni a szellőztetést, hanem otthonról, online működtethető a kertészet.

Az új technológiákra és az innovációra nyitottan

A Grino Kft. magyar vállalkozás, jellemzője, hogy az évszázados zöldség- és gyümölcstermesztési hagyományokra, tapasztalatokra és a jó gyakorlatokra, valamint a térségbeli szakemberek által felhalmozott tudásra alapoz; az új technológiákra és az innovációra nyitott. Tevékenységi köre a mezőgazdaság kertészeti szegmensében a termelés, feldolgozás és szolgáltatás. Az agráriumhoz kapcsolódó innovációs kutatásoknak és fejlesztéseknek teret biztosítanak, azokban együttműködnek. A költséghatékonyságot és az elérhető legmagasabb hozzáadott értékkel rendelkező termékek előállítását kiemelt célként kezelik.

A vállalkozás zöldség- és gyümölcs-termesztési üzletágának pillérét a spárga- és a paprikatermelés jelenti, de ez mellett jelentős mennyiségben termelnek almát, dinnyét, cseresznyét, meggyet és szilvát, valamint prémium termékként homoktövist, málnát, szamócát, húsos somot és áfonyát.

A Fólivezérlés és a Britamark Kft. segítségével a Grino Kft. területén épített fóliaházakban a mai legmodernebb termelői rendszerek kerültek beszerelésre. Az okosgazdaság kialakításakor fontos szempont volt, hogy olyan innovatív technológiákat használjanak fel, amelyek környezetbarát, egyszerűen megtérülő megoldásokat nyújtanak, és távoli eléréssel is könnyen kezelhetőek.