fbpx

Versenyben vágták a fát Bükkzsércen a fakitermelők

Írta: Sándor Ildikó - 2021 szeptember 16.

Sti(h)lszerűen, fakitermelő versennyel ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a STIHL Kft. A Bükkzsércen tartott agráreseményen az ország minden tájáról érkeztek csapatok, hogy összemérjék a mindennapi munkájukat is jelentő rutinjukat.

 

fakitermelés stihl
Munkában a hasítók a fakitermelő versenyen

 

Az erdők kezeléséhez, a fás területek fenntartásához hozzátartozik a fakitermelés, amely nemcsak a legnehezebb és legveszélyesebb foglalkozások közé tartozik, hanem nagy szakértelmet igénylő tevékenység. Annak érdekében, hogy a fakitermeléssel foglalkozó szakemberek folyamatosan fejlesszék tudásukat és növekedjen a munkabiztonság, a STIHL a 2000-es évek elején elindította a regionális versenysorozatra épülő országos fakitermelő versenyt, amelynek versenyszámai a fakitermelés során végzett feladatok gyors, pontos és biztonságos végrehajtását modellezik.

Idén a pandémia miatt nem volt lehetőség a regionális versenyek megrendezésére. A járványhelyzet javulásával, és abból az alkalomból, hogy 2021-ben ünnepli fennállásának 30. évét, az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft. életre hívta a STIHL Jubileumi Országos Fakitermelő Versenyt, amelyet 2021. augusztus 28-án rendeztek meg. A versenyen 32, egyenként négy fős csapat mérkőzött meg egymással és persze az idővel, a résztvevők között a főállású fakitermelők mellett erdészek és tűzoltók is képviseltették szakmájukat. A csapatok a fakitermelés látványos részfeladatait megjelenítő és motorfűrész-szerelési versenyszámban mérték össze tudásukat. A pontozás az idő és az előírt feladatok precízitása alapján történt, így a legalacsonyabb időt és a legnagyobb pontosságot elérő csapatnak járt az első hely.

 

A STIHL Jubileumi Országos Fakitermelő Verseny végeredménye:

I. helyezett: Északerdő 100+ csapata
II. helyezett: Északerdő-Encsitűz
III. Ritrovi-Mecsekerdő és a és a Dalerd – Nagy István csapata

A versenyzőknek ezúton is gratulálunk!

A Jubileumi Országos Fakitermelő Verseny előtt került megrendezésre a STIHL Timbersports Magyar Bajnoksága, amiről itt számoltunk be. Természetesen nemcsak a fakitermelésben használt fűrészekről, hanem a kertészetben és a házköri munkánkban is használatos gépeiről ismert a STIHL neve, a mindennapjainkban használható eszközeiről korábban itt írtunk.

 

stihl győztes Bükkzsérc
A versenyt az Északerdő 100+ csapata nyerte