fbpx

Gyökeresítő csodaszer a világ legnagyobb mocsarából

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 25.

A cianobaktériumok vagy kékmoszatok akár 10%-kal képesek fokozni a növények gyökeresedését, így a potenciális termést is – állítják a brazilok, akik a világ legnagyobb mocsarából gyűjtötték be a csodakészítményük alapanyagát. Nem is volt más választásuk.

 

kekmoszat cianobakterium
Természetes hormonbomba a mocsári moszat (forrás: cff2.earth.com)

 

A korábban kékmoszatoknak hívott cianobaktériumokból készített bioaktív anyag akár 10%-kal is növelheti a növények gyökeresedését és fejlődési erélyét – állítják a brazilok. A helyi kutatókat a kényszer vitte rá, hogy a világ legnagyobb mocsarában kutassanak egy biostimulátor után.

 

Függetlenedni az importtól

A brazil jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy tengeri moszatokat hasznosítsanak ipari célokra, ezért az országban kapható algakészítmények jellemzően importból származnak. A kínálatot az Atlanti-óceán északi részén őshonos Ascophyllum nodosum faj (egy sárgásmoszat) dominálja. Az Embrapa Energia és a Dimiagro cégek ezért a világ legnagyobb mocsaras területéről, a Pantanalból gyűjtötték be azt a cianobaktériumot, amelyik a termékük kulcsa lett. A Pantanal főként Brazília két fontos mezőgazdasági államában, Mato Grosso do Sulban és Mato Grossóban terül el. Kis része átnyúlik Bolíviába és Paraguayba is. Teljes területe 150 000 km², Magyarország másfélszer beleférne.

 

Jobb, mint az amerikai termék

A brazil termék a hírek szerint a konkurens készítményekénél több növényi hormont tartalmaz. A fitohormonok a növények vegetatív, reproduktív és immunrendszerét stimulálják, és képesek a termés növelésére. Az új készítményben a szárított cianobaktérium-kivonatot nitrogénnel, foszforral és káliummal, valamint bórral, cinkkel és molibdénnel egészítették ki, így egy komplex lombtrágyát képez. A bioaktív anyag különösen a növény érzékeny fenofázisaiban, például a virágzás idején támogatja az anyagcserét. A gyártás a hírek szerint a vad törzsek labortenyésztésén alapul, vagyis a mocsár „megcsapolása” nélkül, teljesen kontrollált körülmények között zajlik, és még idén teljes gőzzel beindul.

 

Lásd még a témában: Legnagyobbat a növénykondicionálók piaca ugrott 2020-ban.