fbpx

Készül a nagy pofon a búzapiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 25.

Európa csak lassan szembesül a kevés malmi minőséggel, a világ pedig azzal, hogy hiába vár az orosz és az ukrán búzára. Ausztrál búzából is harmadával kevesebb lesz. A készletek és a lehetőségek összegzése után jöhet a kijózanító pofon.

búza kézben
A térségünkben mindenki eladni akar (forrás: verywellhealth.com)

Európa: a minőség hiánya

Északnyugat-Európában július vége óta szinte minden nap esik az eső, ezért nagyon lassan halad az aratás, és egyre rosszabb a kalászosok minősége. Legutóbbi cikkünkben egy térképet is közöltünk, amelyen az Európát ért időjárási anomáliák követhetők. Egyes országokban jégverés, másutt aszály, áradás és tűzvész rongálta a termést. A hozamkilátások ezzel együtt nem sokat romlottak, de a rekordtermést el lehet felejteni. Emellett egész Európában minőségi gondok vannak az árpával és a búzával. Igazán jó kalászosmagot most nehéz találni, ami leginkább az olaszoknak fáj. (Lásd cikkünket: Búzaár: az olasz piac beárazta az ukrán kikötők kiesését.)

Kölcsönös dróntámadások

Egyéb forrásból is csak akadozva jön a mag, tekintve, hogy Ukrajna dunai kikötőiben szinte folyamatos az orosz dróntámadás. Százezer tonnák égnek el, miközben a tároló és rakodó infrastruktúra is sérül. Cserébe az ukrán drónok a Kercsi-szoros feletti hidat támadják. A Mariupolból induló orosz hajóknak itt kellene átkelniük a Fekete-tengerre, csakhogy a kilépés tempója a veszélyhelyzet miatt rendkívül lelassult. 120-150 hajóból álló sor alakult ki a szoros belső oldalán. Közben a fekete-tengeri hajózás biztosítási díjai folyamatosan emelkednek, ami az orosz búza versenyképességét egyre rontja a nemzetközi piacon.

Kercsi-szoros
Kijutni is nehéz a Fekete-tengerre, nemhogy biztonságban végig hajózni rajta

Az oroszok saját becslésük szerint 92 millió tonna búzát aratnak idén, míg az amerikai elemzők 85 millió tonnával számolnak. Már írtunk róla, hogy a tavalyról áthúzódó búzakészletekkel együtt a rosszabb termésadat esetén is 100 millió tonnás készlet nyomná az országot. A tavalyi rekordnál is több búzát kellene exportálniuk, ami így nem fog menni. (Lásd: Magának is vermet ásott Moszkva, bukik az exportrekord

Kanada: árpahiány

Érkeznek az első hírek a kanadai termésről is. Durumtermésük egészen jó, ennek ellenére 250 ezer tonnával kevesebbet adhatnak el belőle az elemzők szerint. Búzából egy millió tonnával több teremhetett, ebből némileg nőhet a kivitel. Viszont az árpa közel 800 ezer tonnás visszaesést szenvedett el, ebből fél millió tonnával csökkenteniük kell az exportot. Zabtermésük katasztrofális, szinte megfeleződött, mivel a növény mind területében, mind hozamaiban alulteljesít. Exportja viszont a tavalyról áthúzódó nagy felesleg miatt a megszokott szinten folyhat.

Ausztrália: harmadával csökkenő termelés

A fél év múlva aratandó ausztrál búza mennyisége a helyi becslések szerint 34 százalékkal lesz kevesebb az előző évitől, míg árpából 30 százalékosra teszik a visszaesést. Ezzel párhuzamosan Kína kénytelen átgondolni gabonabeszerzéseit. A tavalyinál 4 millió tonnával kevesebb búzát (10 millió t), és 2 millió tonnával kevesebb árpát (7 millió t) tud megvásárolni, viszont 3,2 millió tonnával több cirkot (8 millió t) és 2 millió tonnával több kukoricát (20 millió t) szerezhet be olcsón a braziloktól.

20 napja mozdulatlan árak

A gabonafolyosó bezárultával egy pár napos hisztériát követően alacsony szinten rögzültek az árak. Néhány izgága kilengéstől eltekintve pontosan ott tartunk, ahol 20 nappal ezelőtt. Milánóban a leszállított takarmánybúza 420 eurót ér tonnánként, a malmi 463-at. Németországban viszont csak 186 és 228 eurót fizetnek értük, ez fele sincs az olasz árnak. A szeptemberi szállítású búzával Párizsban 230 eurós áron (88 ezer Ft) kereskednek. Magyarországon 53 és 63 ezer forint között szórnak az ajánlatok, minőségtől függetlenül. A határra szállított ukrán búza ára 54 ezer forintnak felel meg tonnánként.

Európa csak lassan szembesül a kevés malmi minőséggel, a világ pedig azzal, hogy hiába vár az orosz és az ukrán búzára, plusz ausztrálból is kevés lesz. A szállítmányok egyelőre késnek, de a világ nem bánja a csigatempót: a tavalyi mohó vásárlások után még nem érződik a hiány, főként ilyen befékezett fogyasztás mellett. De ami, késik, nem múlik. A világ búzatartalékai olvadnak,előbb-utóbb bekopog a valóság.