fbpx

Fajtaváltás és high-tech az áfonyatermesztésben

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 12.

Peru világvezető az áfonyatermesztésben, ezért érdemes odafigyelni, hogyan gondolkozik a legnagyobb helyi cég az ágazat jövőjéről.

Peru áfonya
Áfonyaültetvény Peruban (forrás: eurofresh-distribution.com)

Már nem elég jó a Biloxi és a Ventura

Peru a világ vezető áfonyatermesztője, de ez a hegyekkel szegélyezett, dél-amerikai ország is megérzi a klímaváltozást. A melegedő időjárás csökkenti az eddig alkalmazott áfonyafajták hozamát, ezért fajtaváltásra van szükség – vélekedik Steve Magami, az Agrovision társalapítója: Az integrátor cég megszervezi a termelést, bonyolítja a csomagolást, tárolást és értékesítést. Peru legnagyobb exportőreként a világ minden tájára szállítanak áfonyát, emellett málnát, szedret és csemegeszőlőt is.

Peru áfonyatermelésének mintegy 70%-át a Biloxi és a Ventura fajták adják, ezek azonban nem kedvelik a meleg időjárást. Az idei év globálisan magas hőmérsékleteket hozott, ami csökkentette a perui áfonyakibocsátást is. „A termelési potenciál a genetikai alapokon múlik, márpedig az eddig alkalmazott fajtáknem eléggé klímarezisztensek. Nálunk csak az állomány 20%-a Ventura és nincs Biloxink. Áttértünk a Mexikóban és Észak-Amerikában kedvelt Sequoiára” – mondja Magami.

A prémium gyümölcs nem a felárra, hanem a túlélésre garancia

A szakember szerint a prémium áfonya iránti kereslet növekszik, tehát ebben a szegmensben még van mozgástér. 2024-re teljesen átállnának rá. A céljuk az, hogy az év egészében képesek legyenek prémiummal ellátni az észak-amerikai vásárlókat. Mivel azonban az áfonya eleve drága gyümölcsnek számít, a prémium kategória nem emel sokat az alapáron, ellenben nagyon alkalmas arra, hogy elkötelezze a vevőket a beszállító mellett. És ehhez tulajdonképpen csak fajtaváltásra van szükség – magyaráz Magami.

A cég szederből, málnából és cseresznyéből is a legjobb fajták telepítésére törekszik. A málnával elsőként az európai fogyasztókat érték el, ezt követi az amerikai kontinens meghódítása. A cseresznyét Chilében termeltetnék, az ehhez szükséges partneri hálózat 2025-re áll fel.

High-tech iparág lesz

Az Agrovision célja, hogy növelje az áfonya eltarthatóságát, valamint a mesterséges intelligencia (AI) segítségével automatizálja, illetve robotizálja az egyes munkafolyamtokat. Magami meggyőződése, hogy az új technológiák termelésbe vonásával még hatalmas potenciálok szabadulhatnak fel az áfonyatermesztésben. Az AI például remekül alkalmazható a betakarítás optimalizálásához. „A mesterséges intelligencia nem helyettesíti a dolgozókat, de azok, akik együtt tudnak dolgozni az AI-val felváltják azokat, akik nem” – utalt a szakember arra, hogy digitális készségek nélkül a fizikai dolgozók is mukanélküliségre lesznek ítélve.

Lásd még októberi cikkünket a témában: Ukrán áfonya: az árzuhanást megfogta a sikeres export.