fbpx

Egyiptomban 114 millió embernek kell kenyeret adni

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 21.

A lakosság 8 százaléka menekültekből áll, de az őslakosok száma is dinamikusan nő Egyiptomban. Az ország a világ egyik legnagyobb importőre, de most az elmúlt 20 év legalacsonyabb szintjén állnak a búzakészletei.

búza Egyiptom
Egyiptomnak egyre több importbúzára lesz szüksége (forrás: WION)

Nagyon kevés a búzatartalék

Egyiptom búzakészletei az elmúlt 20 év legalacsonyabb szintjére süllyednek, mivel az ország kisebb terméssel és megnövekedett kereslettel szembesül – írja a world-grain.com. A kisebb termés a 100 ezer hektáros termőterület-csökkenésnek tudható be (1,35 millió hektár). A búza helyét a lóhere és a cukorrépa foglalta el, annak ellenére, hogy a kormányzat a termény felvásárlási árát 70 százalékkal megnövelte a tavalyi vetési időszak előtt.

 … és ez csak rosszabb lesz

A búza belső felhasználása a következő aratásig 50 ezer tonnával 20,6 millióra emelkedik. Egyiptom lakossága jelenleg hozzávetőlegesen 105 millió fő, ez nem tartalmazza a 9 millió Irakból, Líbiából, Szíriából, Jemenből, Szudánból és más országokból érkező migránsokat. Egyiptom lakossága (a migránsok nélkül) 2030-ra várhatóan eléri a 124 milliót, ami még nagyobb kihívások elé állítja az országot a búzaellátás frontján.

Az orosz búzára támaszkodnak

Az egyiptomi búzaimport az előrejelzések szerint 7 százalékkal, 12 millió tonnára nő a 2023/24-es gazdasági évben, Kínával fej fej mellett a világ legnagyobb búzaimportőre az ország. A tavalyi termésből a legtöbbet (8,1 millió tonna) Oroszország szállította be az országba, az Európai Unió csak 1,8 millió tonnával járult hozzá Egyiptom ellátásához. Ukrajnából is szoktak importálni, de ez a háború miatt egyre nehezebb. Becslések szerint a futó szezonban kevesebb mint 900 ezer tonna búza érkezhet közvetlenül Ukrajnából az afrikai országba.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Valójában búzahiány van – hiányérzet nélkül.