fbpx

140 éves az Amazone vállalat

Írta: MezőHír-2023/11.lapszám cikke - 2023 november 12.

140 évvel ezelőtt az alapító még nem sejthette, hogy az Amazone egyszer a világ egyik vezető mezőgazdaságigépgyártójává fog fejlődni. A családi vállalkozás mai neve, az AMAZONEN-WERKE H. DREYER GmbH & Co. KG összekapcsolódik az innovatív mezőgazdasági termékeket kínálatával.

A családi vállalkozás történetének kezdete

A német Heinrich Dreyer 1883. május 1-jén az Osnabrück város melletti Gastéban megalapította a „H. Dreyer Fabrik für landwirtschaftliche Maschinen und Geräte” (magyarul „H. Dreyer mezőgazdasági gépek és berendezések gyára”) vállalatot édesapja asztalos- és kerékgyártó műhelyéből. Heinrich apja kézművesként mezőgazdasági eszközök mellett már akkor gabonatisztítókat épített.

Heinrich Dreyer két féltestvérével, Johann-nal és Friederich-hel, valamint egy inassal kezdte el az új tervezésű gabonatisztító gépek gyártását és a vállalat építését. Az „AMAZONE” elnevezésű gabonatisztítók (1. kép) üzemszerű gyártására és sikeres értékesítésére jellemző, hogy már 1906-ban eladták az első gépeket a chilei Valparaisóban. Ezzel kezdetét vette a mai vállalatcsoportra jellemző erős exporttevékenység kialakulása.

gabonatisztító
1. kép. „AMAZONE” elnevezésű gabonatisztító 1891-ből

A termékkínálat bővítéseként ekéket (2. kép), később kultivátorokat, majd 1910-ben burgonyaválogató és később -betakarító gépeket is sikeresen kezdett a vállalat készíteni. A cégtulajdonos a híressé vált gabonatisztító gép után 1915-től „AMAZONEN-WERKÉ”-nek nevezte vállalatát, ezzel a névvel később a világ számos részén ismertté váltak termékei.

eke
2. kép. Az első AMAZONE eke 1894-ből

A vállalatfejlesztés évei Heinrich 1915-től kifejlesztett egy újfajta műtrágyaszórót, amely lehetővé tette számára, hogy az 1930-as években piacvezető szerephez jusson. A cégalapító 1936-ban fiainak adta át a vállalat vezetését, Dipl. Ing. Heinrich Dreyer vette át a fejlesztést és Erich Dreyer az értékesítést, forgalmazást.

A háború egy időre kettétörte a cég fejlődését. Erich katona lett, és 1945-ben elesett. Heinrich Dreyer kénytelen volt egyedül irányítani a társaságot, és nagy erőfeszítés árán sikerült a vállalatot újra fejlődési pályára állítani. A háború után Alsó-Szászországban, Hude településen felépítettek egy leányvállalatot. 1956-ban, amikor Heinrich Dreyer 57 éves korában hirtelen és váratlanul elhunyt, halála hatalmas nehézségek elé állította a céget és az utódokat.

A sikeres termékfejlesztés időszaka

A vállalat vezetését 1956 után a Dreyer család harmadik generációja vette át, az alapító két unokája: dr. Heinz Dreyer és Dipl. Eng. Klaus Dreyer. Heinz a termékfejlesztést, Klaus pedig a gyártást és az értékesítést vitte tovább. Heinz Dreyer többek között kifejlesztette az AMAZONE ZA ikertárcsás műtrágyaszórót és az AMAZONE D4 vetőgépet. A gépek értékesítési volumene növekedett, aminek eredményeként további gyártóüzemek jöttek létre Forbachban (Franciaország) és Lipcsében.

Az értékesítési hálózatok is kialakultak Harworthban (Nagy-Britannia) és Mérében (Franciaország). Az évek során a termékválaszték is folyamatosan bővült: burgonyabetakarítókkal, vetőgépekkel, szervestrágya-szórókkal, műtrágyaszórókkal, növényvédő permetezőgépekkel, talajművelő rendszerekkel, precíziós vetőgépekkel és új talajápolási gépekkel. A hatvanas években a ZA kéttárcsás műtrágyaszóró (3. kép) és a D4 vetőgép (4. kép) nagy sikerrévált.

műtrágyaszóró
3. kép. 1958-ból az eredeti ZA kéttárcsás műtrágyaszóró

A fényes jövő kezdete

A cég 1965-től felhagyott a burgonyabetakarítók és -válogatók, valamint a szervestrágya-szórók gyártásával. A termékfejlesztés és -gyártás a műtrágyaszórókra, a vetőgépekre és a TLT-hajtású talajművelő rendszerek gépeire összpontosított. Az Amazone vállalat 1998 óta a lipcsei BBG Bodenbearbeitungsgeräte leányvállalata révén a passzív talajművelő gépekkel is megjelent a piacon.

1999-ben csatlakozott az AMAZONEN-WERKÉ-hez a 4. generáció, a dédunokák Dipl.-Eng. Christian Dreyer és dr. Justus Dreyer. A tulajdonosok most is megosztották a fejlesztési és az értékesítési feladatokat. A vállalatcsoport sikertörténete egy szakértő menedzsmentcsapattal együtt folytatódott. Dr. Heinz Dreyer 2005-ben fiára, dr. Justus Dreyerre ruházta át vezetői feladatait, de továbbra is ő volt a felelős az Amazone vetőrendszerek fejlesztésért. A termelési kapacitásokat bővíteni kellett, ezért az első leányvállalatot 2009-ben a modern Hude-Altmoorhausen telephellyel bővítették. Az Amazone volt az első gyártó, amely kardánhajtású munkagépeket fejlesztett ki vetőgépekkel való kombinációra.

A vállalat nagy céggé fejlődik

A gyártás folyamatosan bővült, és a termékportfólió további szakterületekkel került kiegészítésre. 2016-ban például az Amazone jelentősen bővítette mind a talajművelési programot, mind a termelési kapacitásokat azzal, hogy átvette az osztrák Vogel & Noot vállalat ekegyártó ágazatát Mosonmagyaróváron. A gastei és leedeni üzemek mellett 2018-ban megnyitották az Osnabrücktől északra fekvő Bramschében található új gyártóüzemet is. 2019 óta a Bad Windsheim-i Schmotzer Hacktechnik is a vállalatcsoport részét képezi, ami fontos lépés volt a gépkínálat bővítése szempontjából a növényápolás területén.

vetőgép
4. kép. 1985-ben gyártott Amazone D4 Typ 30 vetőgép

Ma a vállalat kilenc gyártóüzemmel és tizenegy értékesítési hellyel rendelkezik világszerte. A vállalatcsoport egy nemzetközi értékesítési hálózatot működtet, ide tartozik többek között a Debrecenben 2007-ben alakult Amazone-Werke Kft. (az Amazone tulajdona), a gépek, berendezések és kellékek nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozás is. Az Amazone több mint 70 importőrrel a termelés 80%-át exportálja. A vállalatcsoport büszke arra, hogy továbbra is történelmet ír 2000 alkalmazottjával és a háromnegyed milliárd eurós határt meghaladó eladásaival. Prof. hc Dr. Heinz Dreyer 2023. február 17-én, 90 éves korában elhunyt. Egy páratlan feltalálót veszített el a mezőgazdasági szakma.

A múlt értékeinek továbbfejlesztése

Az Amazone fő kompetenciái közé ma az aktív és passzív talajművelési technológia, a vetőgépek, a műtrágyaszórók és a növényvédelmi permetezőgépek tartoznak. A másik fő profilt a parkok és zöldfelületek ápolására, valamint a téli úttakarításra szolgáló kommunális gépek gyártása képviseli. Az egyre összetettebb mezőgazdasági gépekhez és folyamatokhoz intenzív tanácsadást biztosítanak, és a vállalat folyamatosan fejleszti átfogó képzési kínálatát.

Az Amazone többek között az Amazone 4.0-hez kapcsolódva az elektronika észszerű használatával célzottan fogja gyártmányait fejleszteni. A GPS-technológiák, az érzékelőrendszerek, a szoftverek és egyéb eszközök segítségével a részterület-specifikus és egyedi növénytermesztés lehetőségeit kívánják elősegíteni. Növelni kívánják a saját kísérleti programok bővítését a nemzetközi területen, tudományos intézetekkel, egyetemekkel, tanácsadó intézményekkel és mezőgazdasági szakemberekkel együttműködve.

amazone
5. kép. „3A”, az első gyártófüggetlen mezőgazdasági automatizálási együttműködés

A mezőgazdasági folyamatok automatizálása szoros együttműködést tesz szükségessé egyrészt a traktorok és szállítójárművek, másrészt a munkagépek gyártói között. Az Amazone, a CLAAS és az AgXeed létrehozták az első gyártófüggetlen együttműködést a nagymértékben automatizált és autonóm mezőgazdasági gépek és munkafolyamatok területén (5. kép). Az együttműködés elnevezése „3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY” („3A – FEJLETT AUTOMATIZÁLÁS és AUTONÓMIA”), amelynek célja, hogy felgyorsítsa a részben vagy teljesen autonóm traktor-gép kombinációk fejlesztését, szabványosítását és piaci bevezetését.

Felhasznált forrás: amazone.net/en; amazone.net/en/service-support/for-thepress/amazone-report/amazone-report-45.

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS NY. OKL. GÉPÉSZ- ÉS VILLAMOSMÉRNÖK