fbpx

Segíthetjük növényeink vetés utáni fejlődését

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 május 21.

Növényeink fejlődését, vetés után, több fontos és meghatározó periódusban segíteni kell. Erre ott van a Yara eszköztára: minden fellépő tápanyagutánpótlási problémára hatékony megoldást kínál, melyből a következő rövid összefoglalóban az előttünk lévő időszak lombtrágyázási javaslatainkat foglaljuk össze.

 

Mezőgazdaság, Yara termékek vetés után
A foszfornak, a kezdeti
fejlődésében, nagy szerepet a tulajdonítanak a szakemberek kukorica kultúrában (Fotó: Yara)

 

Kukorica

A jelenleg kelő félben lévő kukoricáink további sorsa nagyban függ a májusi időjárástól. Amennyiben csak az elmúlt két évre emlékezünk vissza, csapadékellátottság szempontjából merőben ellentétesen, de a hőmérsékletviszonyok tekintetében hasonlóan alakult ez az időszak. Az ilyenkor rendszerint jelentkező lehűlés következtében csökken a tápanyagok gyökérzet általi felvehetősége, átmenetei, relatív tápanyaghiányok alakulhatnak ki. A fejlődés korai időszakában bekövetkezett stresszhelyzet a további növekedésre is markánsan rányomja bélyegét.

A kezdeti fejlődésében legnagyobb szerep a foszfornak tulajdonítható, a teljes mennyiségnek azonban csak töredéke áll a növények rendelkezésére. Hat leveles állapottól, a gyors növekedés magas tápanyagigényét figyelembe véve, célszerű lombon keresztül is segíteni növényeinket. Lombtrágyázásra ekkor a kukorica legfontosabb tápelemeit tartalmazó, növényspecifikus összetételű, magas foszfortartalmú termékünket, a YaraVita Zeatrelt ajánljuk.

A YaraVita Zeatrel a kukoricára leginkább jellemző hiánytünetek megelőzésére kifejlesztett lombtrágya, mely a szükséges tápanyagokat olyan formában és mennyiségben tartalmazza, ahogy azokat a kukorica igényli, és lombon keresztül hasznosítani tudja.

 

Mezőgazdaság, Yara termékek vetés után
A
YaraVita Zeatrel összetétele (Forrás: Yara)

 

Egyedülálló abból a szempontból, hogy egy termékben jelent megfelelő foszfor és cink pótlást is. Magas hatóanyagtartalmának, alacsony hektárdózisának (3-5 l/ha), növényvédőszerekkel való keverhetőségének (tankmix adatbázis vagy keverési próba!) köszönhetően, az intenzív növekedési időszakban, megfelelő támogatást jelent a kukoricának.

A kukorica esetében a cink, mint kulcsfontosságú mikroelem, szerepe jelentős, annak élettani sokoldalúsága, fejlődésben betöltött szerepének köszönhetően. Talajaink cinktartalma általában alacsony. Ha rendelkezünk talajvizsgálati eredménnyel, ennek mértékére tudunk következtetni: homoktalajon 1,0 mg/kg, vályogon 2,5 mg/kg, agyagon pedig 3,5 mg/kg alatti értékek esetén mindenképpen érdemes cinkpótlásról gondoskodni. Nagy adagú foszfor alaptrágya alkalmazása esetén, még megfelelő ellátottság mellett, a két tápelem közti antagonista hatás miatt is célszerű a megfelelő mennyiségű cink hatóanyag pótlása.

Különösen nagy cinkhiány esetén költséghatékony megoldás a YaraVita Zintrac alkalmazása. A konkurens cink lombtrágyáknál 5-6-szor több cinket tartalmaz, így már 0,5-1,0 liter dózisban tartalmazza azt a mennyiséget, ami fedezi a teljes igényt.

 

Napraforgó

A levéltrágyázásra először 6-8 leveles állapotban, az első gombaölőszeres kezelésekkel egymenetben van lehetőségünk. Célszerű ekkor a tankkeverékbe a YaraVita Brassitrel Pro adagolása, ugyanis a korai fejlettségben 3 l/ha dózisban kijuttatva az elmúlt évek alapján (ábra) jelentős többletet eredményez. Alkalmazása az aratást követő költség-jövedelem számítások eredményei alapján is többszörösen megtérül: a 3 liter lombtrágya költsége áll szemben a közel fél tonnás terméstöbblettel.

 

Mezőgazdaság, Yara termékek vetés után
A YaraVita Brassitrel Pro alkalmazásának lehetőségei és eredményessége, Martonvásár, 2017 és 2019. évi kísérleti
eredmények alapján (Ábra: Yara)

 

Intenzív technológia, valamint a megfelelő technikai háttér esetén a virágzást megelőző permetezési munkálatokkal egymenetben ismételten célszerű lombtrágya kijuttatással is tervezni. Ekkor a YaraVita Brassitrel Pro újbóli 3 l/ha dózisával elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk a maximális termés eléréséhez.

A bórpótlás hatékony eszköze a YaraVita Bortrac. A 6-8 leveles állapotban kijuttatott Brassitrel Pro kiegészítéseként 1,0-2,0 l/ha dózisban csillagbimbós állapotban kijuttatva a virágzáskori bórigény fedezésére használható.

 

Szója

A korai időszakban elvégzett lombtrágyás kezelések jelentőségére szeretném felhívni a figyelmet. A 3-4 hármaslevél megjelenése idejében a komplex formájú YaraVita Brassitrel Pro biztosítja a szója számára nélkülözhetetlen mikroelemeket.

Levélvizsgálati eredmények alapján a szója nitrogén- és kénigénye egymással összefügg, ezért célszerű azokat együtt pótolni. Lombon keresztül a YaraVita Thiotrac az intenzív növekedés időszakában a magas kén- (750 g/l SO3) és nitrogén- (200 g/l) tartalmának köszönhetően, 3-5 l/ha-os dózisban, biztosítja a kéntartalmú aminosavak képzéséhez szükséges mennyiségű hatóanyagokat.

Külön ki kell emelni a molibdént, mely a megfelelő gümőműködéshez nélkülözhetetlen, valamint fontos enzimalkotó: a nitrogenáz és a nitrátreduktáz enzimek működésén keresztül a nitrogén hasznosulásáért felelős. Hiánya elsősorban savanyú talaj pH mellett jelentkezhet. Levélvizsgálati eredmények az elmúlt években, termőhelytől függetlenül, jelentős hiányt mutattak ki, így pótlásáról már a korai időszakban, 3-4 hármaslevél kialakulásának idején célszerű gondoskodni. A YaraVita Molytrac 250 g/l molibdén tartalmának köszönhetően már 0,25 l/ha-os dózisban tartalmazza szükséges molibdén mennyiségét.

 

Mezőgazdaság, Yara termékek vetés után
Az általános kondíció átsegíti a növényeket a nyári, szárazabb periódusokon (Fotó: Yara)

 

Általános kondíció javítása minden kultúrában

Az általános kondíció javításának jelentősége, különösen a nyári, szárazabb periódusok alatt értékelődik fel. A YaraVita Universal Bio egy teljes mikroelem kiegészítéssel rendelkező NPK-oldat, melyre az összes YaraVita lombtrágyával megegyezően jellemző az esőállóság, valamint a több hetes hatástartam. Kristályos formában a Folicare 18-18-18 kén-, magnézium- és mikroelem kiegészítéssel biztosít gyors segítséget, akárcsak a hozzá hasonló YaraTera Kristalon Speciál. Mindkét termék esetében 3-5 kg/ha az ajánlott mennyiség, vagy másképp fogalmazva 1,5 %.

Aktualitását tekintve, a kalászosokban soron következő gombaölőszeres kezelések vannak soron, melyekkel egymenetben javasoljuk a YaraVita Thiotrac kijuttatását is. Magas kén- és nitrogéntartalma segíti a minőségi paraméterek emelését. 3-5 l/ha dózisban megbízhatóan növeli a sikér- és fehérjetartalmat.

A cégünk honlapján részletes technológia javaslataink, termékeink pontos összetétele megtalálható. Tápanyagutánpótlással, termékeinkkel, javaslatokkal kapcsolatban keressenek bennünket bizalommal.

 

Makra Máté
+3630/785-6549

Yara