fbpx

Gyanúsak a bodzások: a Nébih erősen ellenőrzi őket

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 21.

Számlákra, szállítólevelekre, permetezési naplóra kíváncsiak elsősorban az élelmiszer-ellenőrök. A hatóság a rendőrökkel együtt érkezik, és az adóhivatallal is szoros kapcsolatban áll.

 

bodza
Papírok rendben? (fotó: Horizont Média)

 

Úgy tűnik, fülest kaphattak az élelmiszer-ellenőrök, mert heteken át a Bács-Kiskun megyei bodzatermelők és -felvásárlók körül szimatoltak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legfrissebb közleménye még nem összegzi a tapasztalatokat, de szigorúan összefoglalja, hogy mire számíthatnak azok, akik a szabályokat lazán veszik.

 

Amit elvárnak

A termelőknek, felvásárlással, feldolgozással foglalkozó vállalkozásoknak a tevékenység minden szakaszában biztosítaniuk kell az élelmiszer-alapanyagok nyomon követhetőségét. A forgalomba hozott élelmiszereket szintén el kell látni olyan címkékkel vagy azonosító eszközökkel, amelyek lehetővé teszik a termékek nyomon követését. Az értékesítési célra szánt növényi termék előállítása, raktározása és feldolgozása során végzett növényvédő szeres kezelésekről pedig folyamatosan vezetni kell a permetezési naplóthívja fel a figyelmet a Nébih a legújabb akciót követően.

A célpontok a Kecel térségében tevékenykedő bodzatermelők, -felvásárlók és -feldolgozók voltak. Az ellenőrök a működéshez szükséges papírokat, valamint magukat a telephelyeket is vizsgálták. Az akció során átnézték a felvásárolt termékek számláit, a szállítóleveleket, felvásárlási jegyeket. Az ellenőrök kiemelt figyelmet fordítottak a permetezési napló meglétére és tartalmi megfelelőségére (engedélyezett szereket, engedélyezett dózisban használt-e a termelő). A Nébih felhívja a bodzások figyelmét, hogy a fentiek betartását a jövőben is ellenőrzi, és amennyiben az adóhivatal, vagy más hatóságok hatáskörébe tartozó jogszabálysértés gyanúját észleli, a társhatóságot is értesíti.

Szerkesztőségünk jó pár lelkiismeretes bodzatermelőt ismer, legutóbb egy öthektáros bioültetvényen forgattunk:

https://youtu.be/Zh1eXc6AE0c

 

Ez a cikk is érdekelheti: Tavaszi ültetvény-pályázat: árulkodó felmérés.