fbpx

A gyógynövények szerepe a gyepek „gyógyításában”

Írta: MezőHír-2023/11.lapszám cikke - 2023 november 13.

A gyógynövények használata a humán gyógyításban már két évtizede a reneszánszát éli. Ezeknek a növényeknek az előnyeit a mezőgazdaság most önmaga számára is kezdi felfedezni.

Kettős kihívás

Napjaink gyakorlata szerint a feljavított, nagy termőképességű gyepek többsége kevesebb mint öt különböző növényfajból áll. A gyepeket gyakran a különféle perjefüvek és a lóherék uralják, amelyeket a maximális termelési eredmény érdekében nemesítettek. Az ilyen összetételű gyepek népszerűek az állattenyésztésben, mivel állatállomány számára nagyon ízletes, jól emészthető, viszonylag magas szárazanyag- és nyersfehérje-tartalommal, továbbá metabolizálható energiaértékkel rendelkező tápanyagforrást jelentenek. A különféle perjekeverékeken alapuló gyepek gyorsan egységes szőnyeget képeznek, elősegítve az optimális gyepgazdálkodást.

Az ilyen monokultúrás legelők alkalmazása során azonban továbbra is fennáll a legeltetett növendékállomány napi élősúly-gyarapodását befolyásoló két elsődleges kihívás. Az egyik a megfelelő takarmányozási minőség elérése a takarmányon keresztül (a koncentrátumok jelentős igénybevétele nélkül), a másik pedig a parazitaterhelés hatékony kezelése. A fenti kihívásoknak való megfelelés érdekében a gazdálkodók egyre gyakrabban fordulnak a gyógynövényes megoldások felé a legeltetési rendszerükben.

A többfajú legelőnek is nevezett mezőgazdasági területet 15–40 különböző fű-, hüvelyes és gyógynövényfaj kombinációja jellemzi. A gyógynövényeket számos egészségügyi és termelési előnnyel is összefüggésbe hozzák az állatállomány vonatkozásában. A FABulous Farmers néven futó európai projekt kapcsán foglalkozunk most a témával.

Európa több országában is zajlanak kísérletek

A FABulous Farmers egy igen széles palettájú európai projekt, amely a gazdálkodókat abban támogatja, hogy áttérjenek a fenntartható gazdálkodás gyakorlatára. A projekt legnagyobb résztvevője Nagy-Britannia, ahol két szervezet látja el a koordinációt. A Soil Association Délnyugat-Angliában, Nyugat-Midlandsben és Walesben, Kelet-Angliában pedig a National Trust vezeti tevékenységet. Az angol szakemberek azt figyelték meg, hogy egyre több gazdálkodó távolodik el a nagyobb ráfordítást igénylő fűféléktől, és az alacsonyabb ráfordítást igénylő gyógynövényes megoldások felé fordul. A gyógynövények kulcszszerepet játszhatnak abban, hogy segítsék a gazdálkodókat környezeti hatásuk csökkentésében, valamint egyéb előnyökkel járhatnak a talaj és az állategészségügy szempontjából.

Mivel az utóbbi időben egyre nagyobb az érdeklődés a többfajú gyepek iránt, ezért a kutatók figyelmét is felkeltette a téma. Az előbbiek okán kezdték azt vizsgálni, hogy mely fajokat érdemes beépíteni a gyepgazdálkodás rendszerébe. Többek között a projekt keretében mérték az ásványi anyagok koncentrációját és egymáshoz viszonyított arányát is a gyep vonatkozásában. Például a kén, a vas és a molibdén mind nélkülözhetetlen ásványi anyag az állatállomány számára, de ha túl nagy koncentrációban vannak jelen, akkor nemkívánatos hatásaik lehetnek, például megakadályozzák a réz felszívódását a bendőből.

Megállapítást nyert, hogy a szelén- és jódkoncentráció általában a fűfélékben a legmagasabb, és ez a két olyan elem, amely a legelőkön a legvalószínűbb hiányként jelenik meg. A pázsitfűfélékben találták a legmagasabb mangántartalmat, a hüvelyesek pedig a legtöbb rezet, kobaltot, cinket és vasat tudják produkálni. Habár az ásványianyag-koncentráció csak az egyik szempont annak eldöntésekor, hogy melyik növényfaj kerüljön be a gyógynövényes talajba, ez értékes új adat, amely alapján a gazdálkodók és a tanácsadók dönthetnek a javasolt fajok mellett. A választást a gyepben leginkább érintett ásványokhoz lehet igazítani.

Mi az a gyógynövényes gyep?

A gyógynövényes gyep fűfélékből, gyógynövényekből és hüvelyesekből álló növényegyüttes. A változatos fajösszetétel miatt a gyep összességében komplex egységet képez. A különböző növények különböző funkciókat látnak el, mint például a termékenység növelése, a talajjavítás, a biológiai sokféleség és az ásványi anyagokban gazdag tápláló takarmány biztosítása az állatállomány számára. A gyógynövények hasznosnak bizonyultak a száraz időjárási időszakokban, különösen a világos talajokon, ahol a mélyen gyökerező fajok, mint az útifű és a kakasláb, képesek hozzáférni a mélyebb talajrétegekben lévő nedvességhez. Sőt, ezek a mélyen gyökerező fajok képesek a szenet a talaj mélyebb rétegeibe zárni, ahonnan az kisebb valószínűséggel szabadul fel.

A mélybe nyúló gyökerek javítják a talaj szerkezetét, és lehetővé teszik más fajok gyökerezési mélységének növelését. Ez elősegítheti az összes növény növekedését aszályos időszakokban. Ezen túlmenően, a gyógynövények nagyon sikeresnek bizonyultak csapadékos időszakokban is. A kiterjedt gyökérrendszer felszívja a nedvességet, míg a mélyen gyökerező fajok áttörik a talajrétegeket, javítva ezzel a beszivárgást és a vízelvezetést, valamint enyhítik a tömörödést.

gyógynövények

Több szinten megnyilvánuló előnyök

A „gyógynövényesített” gyep által kínál előnyök üzleti, állatélelmezési, talajegészségi és környezeti szinten is megmutatkozhatnak. Szántó- és kertészeti területekre, ideiglenes és állandó gyepekre egyaránt vethető gyógynövényes magkeverék. A gyógynövények könnyen illeszkednek a szántóföldi és egyéb területen megvalósuló gazdálkodási gyakorlatba. Nézzük meg, hogy milyen előnyökről lehet szó.

Üzleti előnyök

‑ Csökkenthetik a műtrágya- és gyomirtószer-igényt.

‑ Az optimálisan összeállított magkeverékek növelhetik a terméshozamot és a termés minőségét a talaj egészségi állapotának javulása miatt.

‑ A mélyen gyökerező növényeken keresztül olyan ásványi anyagokat is elérhet a legelő állatállomány, amelyeket egyébként meg kellene vásárolni.

‑ Védelmet nyújthatnak az olyan kedvezőtlen körülmények ellen, mint az aszály, mivel a mélyen gyökerező fajok nem csak a felszín közeli talajrétegekben érik el a vizet

Állatélelmezés

‑ A mélyen gyökerező hüvelyesek szárazságtűrőek, és hosszabb ideig maradnak ízletesek, mint a többi fűtakarmány.

‑ A gyepet alkotó növények biodiverzitásának növelése a biomasszahozamot is növelheti. Egy tanulmány kimutatta, hogy a 20%-os útifű, évelő perje és lóhere mix az elvetendő magkeverékbe adása átlagosan 9,5%-kal növelte a teljes szárazanyag-hozamot.

‑ A tanninok közvetlen hatással lehetnek az emészthetőségre is. A tanninok fehérjékhez való kötődése megakadályozza a fehérjék lebomlását a bendőben, anélkül, hogy befolyásolná a mikrobiális fehérjeszintézist. Ezáltal megnő a vékonybélben felszívódó fehérje mennyisége. Ez a fokozott fehérjeelérhetőség növeli a gyep tápértékét.

A talaj egészsége

‑ A magkeveréken belül a magas hüvelyestartalom csökkenti a drága műtrágya szükségességét, mivel ezek a növények képesek megkötni a nitrogént a talajba. Egyes vizsgálatok szerint a 30%-ban hüvelyeseket tartalmazó állomány már nem igényel műtrágyabevitelt.

‑ Sok gyógynövényfajnak erős gyökérrendszere van, amely meggátolja a talajtömörödést.

‑ A lombkorona védelmet nyújt a szél és az eső ellen, csökkentve a talajerózió lehetőségét.

‑ A csökkenő igény miatt kijuttatott kevesebb szintetikus műtrágya azt eredményezheti, hogy a talaj élőlényei és a növényi gyökerek között újra felélénkülnek a természetes kölcsönhatások. Ez a természetes kölcsönhatás lehetővé teszi a növények számára, hogy hatékonyabban használják fel a talajban elérhető tápanyagokat.

‑ A talaj szervesanyag-tartalmának növekedése javítja a talaj termékenységét és szerkezetét.

A környezet

‑ A gyógynövények elősegíthetik a gazdagabb biológiai sokféleség kialakulását, méghozzá azáltal, hogy élőhelyet és takarmányt biztosítanak a mezőgazdasági területen élő madarak és gerinctelenek számára, beleértve a növények beporzását.

‑ A mélyen gyökerező fajok feltörhetik a tömörödött talajokat, és mélyebbre „szállítják” a szenet a talajba (kevésbé valószínű, hogy onnan utána felszabadul).

‑ A legújabb kutatások szerint az útifű vetésével csökkenthető a lóhere N2O-vesztesége a denitrifikáció során.

A gyógynövényes gyepekkel kapcsolatos kihívások

Az előbbiekben felsorolt számos, vélelmezhető előny mellett a gyógynövényes gyep működtetése során akadnak kihívások is. Mégpedig:

‑ a siker a talaj típusától és kezelésétől függően változhat,

‑ a fajok sokfélesége idővel csökkenni fog,

‑ az ásványianyag-tartalom (pl. P és K) monitoringozást igényel.

Bevált növényfajták

A magkeverék minősége és összetétele létfontosságú a kiváló minőségű gyógynövényes gyep kialakításához. A megfelelő eredmény eléréséhez mindenképpen szükséges figyelembe venni a talaj- és az éghajlati adottságokat, valamint a tervezett gazdálkodás típusát. Minél többet szeretne a gazdálkodó kihozni a gyepből (talajjavítás, takarmányozás, biodiverzitás biztosítása stb.), annál nagyobbra kell tárni a kaput a növényfajok előtt. Fix szabályok nincsenek, hiszen minden terület más és más. Vagyis nem létezik mindenhol alkalmazható „varázskeverék”. De a gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy egy olyan magkeverék már hozhatja az elvárt eredményt, amelyben legalább:

‑ 5 fajta fű,

‑ 3 fajta hüvelyes,

‑ 5 fajta gyógynövény vagy vadvirág van.

A gyógynövényes gyepek kialakítása során a leggyakrabban alkalmazott növények a következők:

‑ Füvek: réti csenkesz (F. prantensis), évelő perje (L. perenne), olaszperje (L. multiflorum), kakaslábfű (D. glomerata), mezei komócsin (P. pratense).

‑ Hüvelyesek: madárlábfélék (L. cornicolatus), lucerna (M. sativa), gyömbérliliom (H. coronarium), vörös here (T. pratense), fehér lóhere (T. repens).

‑ Gyógynövények: cikória (C. intybus), fehér üröm (A. absinthium), fekete üröm (A. vulgaris), kis meténg (S. minor), lándzsás útifű (P. major), metélő petrezselyem (P. crispum).

levendula
Az ilyen jellegű gyep számára előnyös, ha nyáron legalább 4-5 hétig pihentetik

A gyógynövényes gyepek gondozása

A gyógynövényes gyeppel kapcsolatos tevékenység nem állhat meg a létrehozás fázisában. A rendszert ugyanis nem elég kialakítani, hanem azt működtetni és gondozni is kell. Ez három módon valósulhat meg:

‑ legeltetés,

‑ vágás,

‑ legeltetés és vágás.

A brit tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen jellegű gyep számára előnyös, ha nyáron legalább 4-5 hétig pihentetik, vagyis ebben az időszakban nincs vágás és legeltetés sem. Ez lehetővé teszi a virágok kinyílását, ami nektárforrást biztosít a rovarok számára. Általánosságban, szünetek beiktatásával meghosszabbítható a nektár rendelkezésre állási ideje. A pihenőidő még a növényfajok hosszabb élettartamához is hozzájárulhat.

Összegzés

A gyógynövényes gyep szépsége abban rejlik, hogy a gazdálkodó a gazdaság igényeihez igazíthatja az általa használni kívánt magkeveréket. A gyógynövényes keverékek a talajtípusnak és célnak megfelelően alakíthatók, legyen szó a talajszerkezet javításáról, a termőföld biológiai sokféleségének növeléséről vagy a házilag termesztett, magas fehérjetartalmú természetes takarmányról. A gyepek biológiai sokféleségének növekedése növeli az értékes élőhelyek elérhetőségét a különféle beporzó rovarok, madarak és kisemlősök számára. A már említett FABulous Farmers európai projekt eredményeinek tanulmányozása és a hazai gyakorlatban történő alkalmazása segítheti az itthoni gyepek fenntartható és nagy termőképességet biztosító használatát.

SZERZŐ: CZÉKUS MIHÁLY