fbpx

Sokkal olcsóbb lett a műtrágya, mégis laposabb a pénztárca

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 09.

Az AKI adatai szerint 2023 júliusa és szeptembere között 66 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz, mint 2022 azonos időszakában. Az ok egyszerű: gyakorlatilag megfeleződtek a tavalyi árak. A növényvédelem viszont lényegesen drágult idén. A gazdák a fizetőképességük határára értek, ami jól tapintható a mezőgépek forgalmán.

műtrágyázás
Sok pénzből kevesebb gép beszerzése valósult meg idén (fotó: Horizont Média)

Elolvadt a karbamid relatív árelőnye

A műtrágyák átlagára 2023 harmadik negyedévében tovább esett, és a két évvel korábbi szintre került, ami azt jelenti, hogy a 2022-ben tapasztalt horrorárak gyakorlatilag megfeleződtek. Sőt, a mészammon-salétromé (MAS) szinte harmadolódott, ennek köszönhetően nagyjából háromszor többet tudtak eladni belőle a forgalmazók. A karbamid ára csak a felére esett, így elvesztette a vonzerejét a MAS-sal szemben, így ebből a forgalmazott mennyiség a felére apadt. Nőtt viszont a kereslet az NPK 15-15-15 iránt. Az idei év harmadik negyedévében az értékesítések 76 százalékát ez az összetett műtrágya és a MAS adta.

műtrágya árak
Egyes műtrágyák ára július és szeptember között tavaly és idén (forrás: AKI)

Nagyjából negyedével drágult a növényvédelem

A gombakárosítók és a gyomok a hűvösebb, csapadékosabb időjárás miatt nagyobb mértékben voltak jelen a táblákon idén, így nem csoda, ha a legnépszerűbb gombaölőkből és gyomirtókból több fogyott. A gyomirtók eladott mennyisége a három és félszeresére nőtt, amiben közrejátszik, hogy a legkeresettebb totális gyomirtók ára nagyjából megfeleződött egy év alatt. A tavaszi kapások egyik népszerű, preemergens gyomirtószere ellenben 58 százalékkal drágult. A jellemző drágulás ebben a termékkörben 20-30 százalékos, ahogy a gombaölők terén is. A rovarölők áremelkedése sem sokkal marad el ettől.

Sokat költöttünk gépre, pedig kevesebbet vettünk

Új mezőgazdasági gépekre január–június között 6 százalékkal többe költöttek a gazdálkodók, de darabszámra csökkent az értékesítés. Traktorból 30 százalékkal, rakodókból 28, talajművelő gépekből 27 százalékkal kevesebbet értékesítettek a gépforgalmazók, kombájnból viszont 16 százalékkal többet. Az adapterek közül a napraforgóaratás kellékére ugrott meg az érdeklődés, kétszer többet adtak el belőle, mint egy éve, és többet, mint kukoricaadapterből. Nagyot esett az érdeklődés a gyümölcsösök, valamint az öntözés gépei iránt.

Lásd még a témában: Reagálás az árakra: több nitrogén, kevesebb növényvédő szer.