fbpx

Nincs megállás, tovább drágul az üzemanyag

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 01.

Tovább drágul a hazai nagykereskedelemben az üzemanyag: szerdától a gázolaj literjéért 15 forinttal, a benzinért 12 forinttal kell többet fizetnünk a kutakon a hét közepétől, amennyiben a kereskedők érvényesítik az emelést a kiskereskedelmi áraikban.

Traktor az úton
Drasztikusan emelheti a termelési költséget az agráriumban az e havi üzemanyagár-emelkedés (fotó: Horizont Média/Archívum)

Hetek alatt fokozatosan lett több az emelkedés mértéke

A hazai üzemanyagárak megérzik a Brent olaj árának emelkedését illetve a forint gyengülését, így tovább vágtat felfelé a kőolajtermékek értéke. A benzin ára 51 forinttal emelkedett egy hónap alatt, a gázolaj literenkénti ára pedig 42 forinttal lett több. A Brent típusú olaj hordónkénti ellenértéke több mint 4%-al emelkedett, 80 dollárról túllépte a 85 dollárt.

A forint pedig gyengült a dollárral szemben (3%-ot is meghaladta az esés), így az árfolyam már a 350 forint felett jár.

Itthon az átlagárak változásában nem lehet sok logikát keresni, mivel a nagykereskedelmi árakat nem egységesen érvényesítik a vásárlók felé a töltőállomások. A benzin kapcsán a legolcsóbb és a legdrágább hely közötti árdifferencia meghaladja a 110 forint, gázolajnál ugyanez az érték megközelíti a 140 forintot.

Az alábbi átlagárak érvényesülnek a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin – 610 Ft/liter*;
  • gázolaj – 598 Ft/liter*.

Amennyiben a bejelentés mértéke a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, a benzin 622 forint marad átlagban, a gázolaj literjét pedig 613 forintot is kérhetnek majd a kutak.

Június végén még csökkenő tendenciát mutattak az üzemanyagárak, akkor a kutakon a 95-ös benzin kapcsán 571 forintos árral találkozhatunk, míg a gázolaj literjéért átlagban 561 forintot kértek.

* A holtankoljak.hu oldal adatai szerint a cikk írásának pillanatában