fbpx

Válságban a méhészágazat?

Írta: Szerkesztőség - 2023 július 31.

Megindult a lejtőn a magyar- és egyben az uniós méhész ágazat a 2022-es évben. Évek óta problémát jelent a Kínából importált silány minőségű, ám de olcsó „termék”, ugyanis árban nem tudta felvenni vele a versenyt a hazai kiváló minőségű méz. Az orosz-ukrán háború kirobbanása után vámmentessé tettek számos mezőgazdasági terméket, köztük a mézet is, így ez megadta a kegyelemdöfést a méhészeknek.

Ukrajna a 3. legnagyobb méztermelő ország a világon, a megtermelt méz közel felét exportálják az Unióba, ami megközelítőleg 50.000 tonna. Az európai áruházakban árult méz 3/4-e 3. országból érkezik, javarészt Kínából, Ukrajnából és Argentínából. Ráadásul ezeket EU címkével jelzik, ugyanis ha minimális európai uniós mézet tartalmaz, akkor minden további nélkül viselheti ezt a jelzőt. Az európai piac gyorsan eltelítődött az olcsó, ám gyenge minőségű hamis mézzel. Eljutottunk odáig, hogy nem kellett a hazai jó minőség senkinek, mert drága. Egyszerűen a hazai méhészek, ha szerették volna sem tudták eladni a munkájuk gyümölcsét.

Ahogy azt korábban is megírtuk Felhívás keringőre: ronda, de nagy üzlet a hamis „méz” cikkünkben, a helyzet több, mint borús. A fenti tényezők együttesen járultak hozzá ahhoz, hogy a magyar akácméz ára 40%-al visszaessen. Az élelmiszerinfláció miatt sok terméknek az ára duplájára, triplájára emelkedett, a mézért a felvásárlók mégis kevesebbet adnak, mint két éve, a polcokra pedig a felvásárlási ár duplájáért kerül. Nagyon nehéz ilyen körülmények között életben tartani egy-egy vállalkozást úgy, hogy a bevétel oldal alig produkál valamit, kiadás oldalon pedig sokszorosa minden az előző évekhez képest. Vegyük csak az üzemanyagot, a faanyagot, a cukrot, a gyógyszereket és a munkaerőt. Az Ukrajnából méz néven behozott anyag több mint 45%-a hamis, a Kínából behozottak pedig majd 90%-a. Ezeket az olcsó árukat javítják fel a kiváló minőségű magyar mézzel, és adják el jóval drágábban. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület kezdeményezi a termék megjelölés szigorítását, miszerint az üvegeken legyen feltüntetve pontosan, miből tevődik össze, és honnan származik a tartalma.

kaptar
Ha valóban egészséges és jó minőségű mézet szeretnénk, keressünk meg egy termelőt, és bizonyosan jobb áron, jobb minőséget kapunk.

Nemrégiben ”Mézes Gergőnél” járt az Agrárágazat is Vizsolyban, Magyarország Legszebb Birtoka idei versenyén az Állattenyésztés kategória nyertese volt Molnár Gergely méhészmester, aki nemcsak méztermelőként, de méhanyanevelőként és a vizsolyi Mézmúzeum tulajdonosaként is ismert. Akit pedig az anyanevelés konkrétumai is érdekelnek, Kockázatokat rejthet az ismeretlen származású méhanya cikkünkben olvashat erről bővebben.

Czagány-Mákos Roberta