fbpx

Együtt fejlődünk, avagy a Syngenta crop-EX bemutatójának terméseredménye 2023-ban

Írta: - 2023 november 09. -Hirdetés

A Syngenta 2023-ban indította el az Együtt fejlődünk kampányát, amelynek célja a kukoricatermesztésben is egy olyan szemlélet kialakítása, amelyben közösen Önökkel, termelőkkel gondolkodunk, és fejlesztjük szakmai tudásunkat. Azért ezt a szlogent választottuk, mert úgy gondoljuk, hogy a szaktudás elsősorban a generációk eszmecseréjén, tapasztalatmegosztásán múlik, együtt fejlődve egy tudatosabb és jövedelmezőbb termesztés felé.

Hajdúböszörmény vonzáskörzetében, a zeleméri templomromtól nem messze találtuk meg idén az első crop-EX bemutatóhelyszínünket a bodaszőlői Barabás család jóvoltából, és a hajdúböszörményi Balogh Gábor és családja értő kivitelezésében. A bemutatóhelyszín tervezésében szerepet kapott a Syngenta jövőképe, víziója, a legújabb kukoricahibridek és a modern, precíziós technológia összekapcsolódása.

Januártól május 2-ig (vetési időpont) 213 mm csapadék hullott, szeptember elsejéig ez a mennyiség 467 mm-re emelkedett. A kísérlet beállítása öntözés nélkül történt. A kísérleti térben szerepet kaptak a tőszámkísérletek, 45-60-75-90 ezer tő/ha lépcsőkben, mezoparcellákon. Kihasználva a kísérleti tér domborzati viszonyait, egyfajta zonális elhatárolás keretében a terület legmagasabb pontjára került a legkisebb tőszámú mezoparcella, a mélyebb termőréteg mellett kedvezőbb vízgazdálkodást remélve a terület legalacsonyabb pontjára vetették el a legmagasabb tőszámokat. Ez szimulálta a Cropwise Planting alkalmazásunkat, melyben a jövő évtől már mint digitális szaktanácsadó szolgáltatásban lehet elérni a kukoricatábláink különböző paraméterek alapján felvett automata zónázását.

1. ábra. Az SD3121 terméseredménye (kg/ha) a különböző tőszámszinteken

Az SD3121 kiemelkedően magas és széles levélszámmal rendelkezik. FAO 360-380 érésidejű, stabilitása eltérő évjáratokban is megmutatkozott (1. ábra). A kísérletben a 75 ezres tőszámnál nettó (14%) 16,19 t/ha termést mutatott, 14,7% betakarításkori szemnedvesség-tartalom mellett (1. ábra).

2. ábra. Az SY Fabio terméseredménye (kg/ha) a különböző tőszámszinteken

Az SY Fabio hibridünket az idei évben vezettük be, itt nettó 16,37 t/ha terméseredményt 16,7% betakarításkori szemnedvesség-tartalommal ért el (2. ábra). FAO 450-470-es kukorica, kiváló szemminőséggel és csőegészséggel rendelkezik. Zöldszáron érése és rendkívül gyors vízleadása is jelentős érv lehet a hibrid mellett.

SZERZŐ: DR. BÓDI ZOLTÁN KUKORICA-VETŐMAGOKÉRT FELELŐS FEJLESZTŐMÉRNÖK

Syngenta