fbpx

Reagálás az árakra: több nitrogén, kevesebb növényvédő szer

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 02.

Az áresésnek megfelelően sokkal több nitrogénműtrágyát vásároltak a második negyedévben a gazdák, mint tavaly, az áremelkedés idején. A növényvédelmen azonban spóroltak volna, de az időjárás nemigen engedte. A fuzárium sajnos így is felütötte a fejét, a levélgombák pedig megették a minőségi terméshez szükséges lombot.

kalászos kárkép
A gombák és a rovarok gőzerővel támadták a kalászostáblákat (fotó: Horizont Média)

20-40 százalékos áresés a műtrágyák árában

Az értékesítési átlagárak 2023 második negyedévében tovább mérséklődtek az első negyedévhez hasonlóan – írja statisztikai jelentésében az AKI. A tárgyidőszaki árak az előző év ugyanazon időszakához képest – a kálium-klorid kivételével – jóval alacsonyabbak voltak, akadt olyan termék, amelynek az ára a tavalyi szintnek közel a felére mérséklődött (pl. mészammon-salétrom). (Itt jegyezzük meg, hogy a nyári időszakhoz mérten még nagyobb mértékű volt az áresés.) Ennek köszönhetően a második negyedévben az egy évvel korábbi időszakban forgalmazott mennyiséghez képest 20 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz.

Szinte csak a nitrogén fogyott

A legnagyobb mennyiségi visszaesést a szuperfoszfát könyvelhette el (a tizedére zsugorodott a kereslete). Ezzel szemben a mészammon-salétrom forgalma 25 százalékkal, a Nitrosol/DAM-é 10 százalékkal, míg a karbamidé majdnem a két és félszeresére emelkedett. Az ammónium-nitrát és a karbamid iránti kereslet aránya 2022 második negyedévében 1:2 volt, amely a tárgyidőszakban 1:10-re módosult. A legnagyobb kereslet volumenben továbbra is a mészammon-salétrom (MAS) és a Nitrosol/DAM iránt volt a megfigyelt időszakban. Az idei év második negyedéves értékesítésének 89 százalékát ez a két termék adta.

20-30 százalékos drágulás a növényvédők körében

A növényvédő szerek esetében a vizsgált termékek értékesítési átlagára egy-két termék kivételével egyhangúan nőtt az előző év második negyedévéhez képest. A glifozát tartalmú gyomirtóké viszont – összhangban a nemzetközi trenddel – jelentősen csökkent. (Itt írtunk róla, hogy a glifozát exportára a harmadára esett.) A legnagyobb áremelkedést azonban most is egy gyomirtó szer produkálta. A megfigyelt termékekből 6 százalékkal kevesebbet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban. A csapadékosabb tavaszi időjárásnak köszönhetően azonban 14 százalékkal több gombaölőt értékesítettek. Ezzel szemben a rovarölők forgalma nem változott, míg a gyomirtóké 16 százalékkal csökkent.