fbpx

Az elsőkörös licitben az állami földek felére sem akadt vevő

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 30.

Nem meglepő, de az állam számára elkeserítő eredménnyel zárult a 10 hektár feletti, állami földek értékesítésének első hulláma. Az érdeklődés a vártnál nagyobb mértékben zuhant, viszont az árak messze a várakozáson felül alakultak.

szalmabála behordása
Kevesebb földre, de a vártnál nagyobb összegért akadt vevő (fotó: Horizont Média)

Szerény érdeklődés

Az állami földárverések első ütemében több mint 12 ezer hektárnyi, elsősorban szántó, rét, legelő művelési ágú földrészletet kínáltak megvételre. A Nemzeti Földügyi Központ a Mezőhír megkeresésére arról tájékoztatott, hogy a programban a meghirdetett területek kevesebb mint felére, közel 5300 hektárra érkezett érvényes ajánlat. Itt írtunk róla, hogy a korábbi árverések 60-70 százaléka volt sikeres, de most a nehéz gazdasági-piaci helyzet miatt eleve rosszabb eredménnyel kalkulált az állam is.

Kiugró átlagár

A 190 földrészlet ellenértéke várhatóan több mint 14,4 milliárd forint bevételt hoz az államkasszába, azaz hektáronként 2,7 millió forintos, átlagos vételár alakult ki a licitek során. Tavaly az eladott szántóföldek országos átlagára 2 millió forint volt, reálértéken nézve bő 10 százalékkal csökkent, emellett 28 százalékkal visszaesett az eladott földmennyiség. Ez alapján jogosnak látszott az a várakozás, hogy szerény lesz az érdeklődés az állami liciteken. Ez be is jött, a 2,7 millió forintos átlagár azonban messze a várakozások felett alakult. Úgy tűnik, hogy kevesek voltak abban a helyzetben, hogy földet vehessenek, ők viszont sokat tudtak áldozni rá.

Ha az állam a szokásos, 65 százalékban tudta volna értékesíteni a meghirdetett földvagyont, akkor 2,3 millió forintos átlagár mellett is közel 18 milliárdot könyvelhetett volna el bevételként. Mivel 50 százalékos sikeraránynál jobbra nemigen lehetett számítani, végül is a licitek elszaladása miatt nagyjából fél milliárddal több bevételt folyt a kasszába annál, mint amit remélni lehetett. Egyszóval nézőpont kérdése, hogy félig üres, vagy félig teli-e a pohár.

Folytatódik

A földértékesítési program még nem zárult le, idén 22 ezer hektárnyi földrészletet kívánt meghirdetni a földalap. Azaz 16,7 ezer hektár még eladó. Amennyiben két év veszteséges termelési után még maradt pénzmag a zsebekben, itt érdemes követni a hirdetményeket: https://nfk.gov.hu/arveresek.

Lásd még a témában: Tavaly már ötödével kevesebb földet tudtak eladni.