fbpx

Argentína visszatér: két és félszeres ugrás a búzaexportban

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 03.

Argentína hamarosan aratja a búzát, a termés 14,5 millió tonnára várható, ami gyengébb a reméltnél, viszont sokkal jobb a tavalyinál. Ugyanez igaz az árpára is. A kukorica vetése zajlik, a növény terméskilátásai biztatóak. A dél-amerikai ország a tavalyi súlyos aszály után visszatér a megszokott termeléshez és exportszámokhoz.

argentin búza
A 2,6 tonnás átlag nagyon gyengének számít, mégis sokkal jobb a tavalyinál (forrás: en.mercopress.com)

Búza: gyenge termés mellett is nagy exportugrás

Harmadik éve visszatérő jelenség az aszály Argentínában. Bár a vetés idején kedvezőnek voltak a csapadékviszonyok, és minden elemző a búzaterület növekedésére számított, ennek az ellenkezője történt: a vártnál egymillió(!) hektárral kevesebb lett a növény termőterülete, 5,5 millió hektár. Az országos termésátlagot most 2,6 t/ha-ra becsülik, ami gyengének számít.

Aratást követően talán 10 millió tonna búza és feldolgozott búzatermék hagyhatja el Argentínát, ami a tavalyi pusztító aszály után nagy előre lépésnek számít. Az értékesítési szezon utolsó két hónapjának számai még nem állnak rendelkezésre, de az elemzők az ó termésből maximum 4 millió tonnás exportra látnak esélyt. Az új termésből januárban indulnak a kiszállítások. A fentiek alapján az exportálható mennyiség két és félszeresen múlja felül a tavalyit.

Árpából is bőven jut exportra

Az idei árpatermést 1,1 millió hektárról 4,4 millió tonnára becsülik, ami kevesebb a reméltnél, de a 3 millió tonnás ó terméstől sokkal jobb. Az export 2,8 millió tonna lehet. A takarmány- és sörárpa javát Kínába szállítanák az argentinok, ahol az ausztrál kínálattal kell versenyezniük. Szaúd-Arábia árpavásárlási hajlandósága folyamatosan csökken, így ide minimális lehet az argentin kivitel. A dél-amerikai államok viszont nyitottak a sörárpára.

Kukorica: a nyári aratásúból lesz sokkal több

A kukorica elvetését is akadályozta a száraz talajállapot. Argentínában a rövid tenyészidejű kukoricákat vetik korábban, legkésőbb október közepéig. Jellemzően a termőterület 40 százalékát foglalják el, de az idei szárazság ezt 30 százalékra csökkentheti. A korai vetésű kukoricák betakarítása március közepén kezdődik. A közepes és kései érésű hibridek legkésőbb november végéig kerülnek földbe, aratásuk pedig augusztus elejéig befejeződik. Ezek termése stabilabb, de értékesítésük összecsúszik a brazil safrinháéval.

Aki novemberben sem tudja elvetni a kukoricát, az a szója mellett dönthet, így elképzelhető, hogy a hüvelyes növény területe bővülni fog. Ez annál is inkább valószínű, mivel idén a kukoricánál jövedelmezőbbnek bizonyult a szója, ráadásul kevesebbet is kell invesztálni a termelésébe.

Az El Niño jelenség Argentínában csapadékosabb tavaszt és a nyarat jelent, így a vetési nehézségek ellenére jók a terméskilátások. Pillanatnyilag 53 millió tonna kukoricával kalkulálnak az elemzők, amiből 38 millió tonna juthat exportra, 72 százalékkal több(!), mint a legutóbbi, gyászos eredményű aratás után.

A fentiek miatt április-májusban kevés argentin tengeri lesz jelen a globális kínálatban. A termés javát augusztus-szeptemberben, egy alacsonyabb árfekvésű időszakban, túlkínálat idején kell piacra vinniük. Abban bíznak, hogy idén nyáron megállapodtak Kínával, ez alapján a jó minőségű áru beszállítható az ázsiai országba. Erre először 2024 nyarán nyílik lehetősége Argentínának.