fbpx

Befagyasztják az üzemanyagárakat, hétfőn nagy áresés jön

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 12.

26-32 forintos áreséssel számolhatunk jövő hét hétfőn a benzinkutakon. A kormány ugyanis rögzítette az üzemanyagok maximális árát.

 

tankolás
32 forinttal lesz olcsóbb a gázolaj (fotó: Horizont Média)

 

Legutóbb szerdán volt változás az üzemanyagárakban, ezúttal kedvező irányban: bruttó 5 forinttal csökkent a gázolaj nagykereskedelmi ára, a benziné változatlan maradt, így 95-ös benzinért átlagosan 506 forintot kell fizetni literenként, a gázolajért pedig 512 forintot. Most viszont Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány november 15-től 480 forintban szabja meg a benzin és a gázolaj árát. Utoljára október első hetében lehetett tankolni 480 forintos átlagár alatt 95-ös benzint és gázolajat – emlékeztet a vezess.hu.

Az intézkedés egyelőre három hónapra szól, célja, hogy megfékezzék az üzemanyagok áremelkedésének inflációnövelő hatását. A három hónapos időtartamot pedig az indokolja, hogy a fűtési szezont követően a fosszilis energiahordozók árai általában már mérséklődni szoktak, azaz nem feltétlenül szükséges ennél hosszabb beavatkozás. Megjegyezzük: időközben a kőolaj kitermelése is felpörgött a világban, így a probléma „magától” is megoldódhat. Azokat a benzinkutakat, amelyek nem tartják a rögzített üzemanyagárat, bezárással szankcionálják.