fbpx

Nyomott áron vásárolják fel a közepes szilvatermést

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 22.

Moldova átlagosan 100 ezer tonnás szilvatermést tud szüretelni, de a tavalyi gyenge 80 ezer tonna után idén sem látszik sokkal többnek a felhozatal. Az ország legfontosabb piaca gyakorlatilag összeomlott, így a vámmentes európai exportra alapoznak. Az ültetvények területe zsugorodott.

Stanley szilva
A kisebb területet és a gyengébb exportlehetőségeket figyelembe véve a kevesebb termést is soknak érzi a moldáv piac (forrás: agro-market24.eu)

Közepes termés

Moldovában most kezdődik a Stanley szilva betakarítása. Ez a legnagyobb mennyiségben termelt fajta az országban, mind friss piaci, mind ipari célra népszerű. A gazdák szerint a Stanley idei termése jónak mondható. Az ország teljes szilvatermése pedig 85 ezer tonnát tehet ki, 5000 tonnával (+6%) haladja meg a tavalyi szintet. Optimistább becslések szerint a kései fajták még „hízhatnak” az esők hatására, és akár 10-15 százalékos termelésbővülés is lehetséges idén. Azonban a 90 ezer tonna sem lenne sok a moldáv termelési potenciálhoz képest, ahol az átlagos termés 100 ezer tonna, a csúcsot pedig 133 ezer tonnával állították be 2018-ban.

Gyenge árak

Az árak (70–105 Ft/kg) mégis úgy viselkednek, mintha rekordgyanús lenne az idei termés: ennél alacsonyabb ajánlatokat csak 2018-ban kaptak a termelők. Hozzátesszük: Ukrajnában az exportár ennyi, míg a bolgárok, románok 180 forint körüli szintet alakítottak ki. Nálunk a termelői hirdetések zöme 180-220 forintos árat jelöl meg, függetlenül a felhasználási céltól. Elemzők szerint az alacsony moldáv árak két okra vezethetők vissza: 1. az idei termés jobb a tavalyinál; 2. az oroszországi szilvaexport továbbra is akadozik.

Eltüzelték az öregebb fákat

Szakmabeliek megjegyzik, a 90 ezer tonnás termés kiváló lenne annak fényében, hogy tavaly, amikor a tűzifaárak az egekbe szöktek, és a szilvát nem lehetett az oroszoknak értékesíteni, több száz, akár több ezer hektárnyi öreg alma- ésszilvaültetvényt vágtak ki az országban. Ezek pótlása – ha megtörténik – csak évek múltán futtathatja fel a moldáv gyümölcstermelést. Az ország szilvaterülete a háború előtt 21-22 ezer hektárra volt becsülhető, új felmérés azóta nem készült.

Lásd még a témában: Elindult az olcsó moldáv szilva Európába.