fbpx

Előttünk az egész november, műtrágyázásra fel!

Írta: - 2023 november 03. -Hirdetés

Őszi műtrágyázási AGENDA.

Egy tavalyi jogszabályi változásnak köszönhetően még nitrátérzékeny területen is lehetőségünk van november 30-ig trágyát kijuttatni. Elsősorban azokról a termékekről van szó, amelyek vízoldható formában tartalmazzák a foszfort, a káliumot és más fontos makroelemet is, mint a kalcium és a magnézium. Ráadásul így nemcsak a következő kultúrák tápanyag-utánpótlása lesz használatukkal biztosított, de a talajszerkezet megőrzését, sőt helyreállását is segítjük az ősz folyamán kijuttatott kalcium- és magnézium-hatóanyagokkal. Ott van még a pH kérdése is, és amikor szántóterületünk több mint felét veszélyezteti az elsavanyodás, akkor nem mindegy milyen minőségű és milyen forrásból származó NPK-műtrágyát választunk!

Használja ki a Prémium Genezis NPK adta előnyöket!

A kompaktálási technológiának köszönhetően gyorsan oldódik vízben!
A frakcionálódásuk kizárt, homogén táblán belüli!
Precíz kijuttathatóság, egyenletes keresztirányú szóráskép!
Garantáltan azonos összetételű szemcsék!
Kiváló vízoldékonyság!

De milyen kultúrák alá szórjunk már ősszel műtrágyát?

Itt van mindjárt a most betakarított kukorica, és amivel nem is olyan rég végeztünk, a napraforgó. Mindkét kultúra nagy zöldtömeget és erős szárat fejleszt, emiatt káliumigényesek. De vízoldható foszforból se legyen hiány, mert már a fiatal juvenilis korban könnyen felborulhat a növényeink energiaháztartása. Persze ne feledkezzünk meg a szójáról vagy burgonyáról sem, akik szintén nem lesznek meg megfelelő foszfor- és káliumellátás nélkül. És ha már a gyökér- és gumós növényeknél járunk, akkor itt a kálium-, kalcium- és magnéziumigényes cukorrépa is.

napraforgó
Napraforgó után a hiányt pótolnunk kell!

Lássuk, mit és hogyan!

A foszfor gyakorlatilag egyáltalán nem mozog a talajban, és egy jelentősebb káliumvándorlás is csak laza homoktalajokon képzelhető el, ha sok eső esik télen. A kulcsszó foszfor esetében a lekötődés és feltáródás folyamata, amikor kijuttatjuk ősszel, akkor a talaj szerves és szervetlen koloidjain lekötődik, és majd tavasszal táródik fel. A kálium hozzá képest mobilisabb tápelem, a talaj az agyagásványokhoz kötve tárolja. Minél kötöttebb a talaj, annál több káliumot, kalciumot és magnéziumot tud tárolni. De ez egyben azt is jelenti, hogy lekötődik, a talaj „megeszi” a kiszórt káliumot, kalciumot és magnéziumot. Ilyen esetben a nagyobb hektárdózisok választása lesz célszerű, szem előtt tartva a harmonikus tápanyag-utánpótlás szükségességét.

A foszfor- és káliumtrágyázás több évig történő elhagyása nem járható út!

Pótlásuk csak a teljes mértékben vízoldható káliumtartalommal rendelkező Prémium NPK-műtrágyákkal orvosolható!

Genezis PK 10-20 14,2% CaO, 9,9% MgO

Genezis PK 10-28 14,3% CaO, 6,2% MgO

magas kalcium- és magnéziumtartalomért!

Keresse a Genezis Partnerhálózat Üzletkötőit bizalommal! https://genezispartner.hu/kapcsolat/uzletkotok/szantofoldi-uzletkotok/