fbpx

Repce, szója, napraforgó: mennyi hagyhatja el Ukrajnát?

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 22.

Optimista becslések szerint repcéből és napraforgóból Ukrajna idén is tarthatja a tavalyi, magas kiviteli szintet, míg szójából kevesebb kerülhet külföldre. Vannak biztos és bizonytalan tényezők is az egyenletben.

szója kézben
A korábbi csúcs körül várható az ukrán szója mennyisége (fotó: Horizont Média)

Kiváló termés

A 2022 februárja óta tartó háború ellenére az olajnövények termelése sikeres Ukrajnában.

  • Repcéből 4,1 millió tonnát arattak nyár elején (mindenkori rekord, és szinte mind exportálják);
  • szójából összejöhet a korábbi csúcs, a 4 millió tonna (ennek közel felét fel szeretnék dolgozni);
  • míg napraforgóból 11,5 millió tonnás termésre van kilátás (egyedül ez jelent visszaesést).

A feldolgozást nem igénylő olajmagok termelésének felfutása elsősorban a gyárak nehézkes működésének köszönhető, másrészt a szép számokhoz hozzájárul a tavalyinál jobb időjárás is.

Napraforgó: most is eladnak 2 millió tonnát

Ukrajna tavaly 12,2 millió tonnát aratott napraforgóból, 5,3 millió tonnával kevesebbet, mint az előző szezonban. Ebből már Oroszország a legnagyobb termelő és exportőr a világon. Az EU globálisan a harmadik legnagyobb napraforgótermelő, de minden évben importál is belőle. A tavaly útnak indított, 2 millió tonnás ukrán export 80 százaléka az EU-t célozta (döntően Bulgáriát). Mivel idén az ukrán kibocsátás tovább csökken, nem sok különbség lesz az uniós és az ukrán termelés között, ennek ellenére Ukrajnából nagyjából ugyanannyi kaszat kelhet útra, mint tavaly. A feldolgozás terén ugyanis nem várható javulás.

ukrán olajmagexport
Forrás: UFOP

Repce, szója: kiváló termés

Más a helyzet a szójababbal és a repcemaggal, melyek feldolgozását eddig is jobbára az európai gyárakra bízták. Tavaly a kiváló terméseredmények és az exportútvonalak beszűkülése miatt a szokásosnál is több alapanyag érkezett ezekből az unióba. Repcéből a rekordtermést exportrekord követte: 3,4-3,5 millió tonnát szállítottak ki Ukrajnából, és a szállítmányok zöme (3 millió tonna) az EU-ba érkezett. Idén az újabb rekord alapján ennél is többnek kellene érkeznie.

Kérdés, hogy a fekete-tengeri szállítási útvonal nélkül mennyire tarthatók fenn a tavalyi számok, képes-e Románia megduplázni a Konstancán átáramló árumennyiséget, vagy a vonatokra hárul a feladat, hogy a búzával és az árpával egyidőben a repcével és a szójával is megbirkózzanak. (Lásd: Eurómilliók a dunai terményszállítás megduplázására.)