fbpx

Őszi jelentés: a repce stagnál, a kalászosok hódítanak

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 01.

A csalódást keltő árpatermés nem csökkentette a növény iránti bizalmat, a jól fizető durum pedig 50 százalékkal növelte a területét. A tavaszi vetésűekkel viszont hadilábon áll az agrárium: ami nem öntözött, az kockázatosnak minősül, még napraforgóból is kisebb volt az idén betakarítható terület, mint 2022-ben.

árpavetés
Az árpa szerény igényű növény, és még mindig bíznak benne a gazdaságok (fotó: Horizont Média)

A repce nem tud visszakapaszkodni

Őszi káposztarepce idén 184 ezer hektáron került a földbe, ami 6 ezer hektárral több a tavalyinál. A kalászosok közül a rozs vetése haladt a legjobban, kétharmada már földben volt az őszi jelentés napjáig, ezzel szemben az árpának még csak szűk harmadát sikerült elvetni. A búzavetés oroszlánrészét október második felére tették a gazdaságok. Így is sokszorosa a vetési tempó a tavalyinak, amikor súlyos aszály akadályozta a munkát.

A kisebb inputigényű kalászosok iránt nőtt a bizalom

Az őszi búza tervezett vetésterülete 973 ezer hektár idén, újabb 30 ezer hektárral kevesebb… Érdekes, hogy a legutóbb csalódást okozó árpa területe tovább nőtt pár ezer hektárral, mostanra már elérheti a tervezett 336 ezer hektárt. A rozs területe csak kismértékben nőtt (37-38 ezer hektár), a tritikálé viszont érdemben (+12%) növelte a területét (szűk 80 ezer hektár lehet). A durum piaca olyan jó idén, hogy ebből 50 százalékkal terveztek többet vetni, a korábbi szűk 20 ezer hektár helyett most legalább 31 ezer hektárt fed a növény. Ez még mindig nem sok, de jól jelzi, mennyire érzékenyen reagálnak az ármozgásokra a termelők.

Napraforgó: átlépi a 2 millió tonnát

Az AKI adatai szerint végül nem léptük át a 700 ezer hektáros bűvös határt a napraforgóval, a 677 ezer hektáros terület kevesebb a tavalyinál. A csúcsot a 2017. év jegyzi, amikor 694,5 ezer hektárt fedett a növény, és az országos termés átlépte 2 millió tonnát. A növény átlaghozama most súrolja a 3 tonnát, ami jobb, mint a 2017. évi volt. A végeredmény nagyon közel lesz a 2017-ben mért szinthez.

Kukorica: kicsi területről egész jó termés

Kukoricából mindössze 746 ezer hektárunk volt idén, emberemlékezet óta nem volt ilyen kicsi a növény területe. A termés 44 százalékát 7,4 tonnás átlaggal hozták le a táblákról, ami jó, de nem kiugró. Remélhetőleg az aratás végi hibridek kicsit feljebb tornásszák a hozamadatot. 5,7 millió tonnánál így sem remélhető több, ami azt jelenti, hogy legfeljebb a termés 30 százaléka helyezhető el a külpiacokon.

A cirok 5 tonnára volt képes

Szemescirokból 38 ezer hektárt kell levágni, október 8-ig még csak a munka felén voltak túl a gazdaságok, a termésátlag 5 tonna volt. Burgonyából már kevesebb van, mint 6 ezer hektár, október elején be is fejeződött a betakarítása. Az országos termésátlag 23 százalékkal növekedett a 2022. évihez képest (27,6 t/ha). Sajnos nem tudjuk értelmezni a szójaadatokat, miszerint összesen 2,3 ezer hektárt takarítanánk be idén 1,5 tonnás átlaggal.(?!) A helyes adat szűk 60 ezer hektár lehet 2,8 tonnás átlaggal.

Az AKI által jegyzett zöldségek a fűszerpaprika kivételével a tavalyinál jobb termésátlagokat produkáltak. A nagy területen termelt gyümölcsök közül csak az alma és a körte remekelt idén, a többi rosszabbul szerepelt.