fbpx

Fegyverszünetet javasol az uniós agrárbizottság az USA-val

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 január 25.

Joe Biden január 20-i washingtoni beiktatásának napján az európai törvényhozók arra kérték az Európai Bizottságot, hogy rendezze az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi vitát és az elmúlt években megromlott transzatlanti kapcsolatokat – írja az euractiv.com.

 

homar USA

Első gesztus: jöhet a homár! (Forrás: noihirek.hu)

 

Eszkalálódó vámháború

A mezőgazdasági bizottságának elnöke, Norbert Lins levelet írt a kereskedelmi biztosnak, Valdis Dombrovskisnak, arra kérve, hogy avatkozzon be az Airbus vs. Boeing vitába. Az EU–USA kereskedelmi vita 2019 októberében a repülőgépgyártásnak juttatott támogatások miatt robbant ki. Elsőként Washington panaszolta be a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Airbust. Miután a WTO az amerikaiak mellett döntött, az Egyesült Államok büntetővámokat hirdetett meg az EU mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeire (bor, sajt, olajbogyó, whisky stb.). Az új tarifák tavaly márciusban léptek életbe 6,8 milliárd euró értékű uniós agártermékre. Megtorlásként az EU november eleje óta vámot vet ki 4 milliárd dollár értékű amerikai exportárura. Azonban a világjárvány idején éppen az agrárium bizonyult az egyik legéletképesebb ágazatnak, így mindkét félnek különösen fáj, ha ezen a téren korlátozzák a kereskedelmet.

 

Új elnök, új remények

Biden megválasztásával azonban új remények ébredtek Európában. Az új elnök hajlandónak látszik visszalépni nemcsak a párizsi klímaegyezménybe, de egy higgadtabb kereskedelempolitikához is. Norbert Lins ezért moratóriumot javasolt az Atlanti-óceán mindkét partján érvényes kereskedelmi szankciókra, így könnyebb „légkörben” folyhatna a tárgyalás a felek között. A javaslat értelében legalább hat hónapra kölcsönösen vissza kellene állítani az eredeti vámokat az amerikai és az európai piacra szánt termékekre. Európa a maga részéről máris tett egy kisebb gesztust: elengedte az Amerikából érkező homárokra kivetett büntetővámot. (Az unió a Kanadával kötött kereskedelmi megállapodás óta, ami 2017 szeptemberében lépett életbe, a kanadai homárt részesítette előnyben, az USA-val elmérgesedő vita pedig végképp visszaszorította az amerikai homárt az EU piacán.)

 

A témához kapcsolódva lásd még cikkünket: Miért retteg az USA az EU–MERCOSUR megállapodástól?