fbpx

Napraforgó: az 5,6 tonna már üzemben is sikerült

Írta: Szerkesztőség - 2023 november 01.

A Syngenta nem csak kiváló genetikájú napraforgóhibridekkel, hanem a technológiai tapasztalatokkal is támogatja a termelőket a jobb hozamok elérésében. Az idei év a második, amikor a „6 tonna program” eredményeit megosztják a gazdálkodókkal. Ezek a tanulságok.

napraforgó
A környezet és technológia apró nüanszai döntik el a végeredményt (fotó: Horizont Média)

Idén 50%-kal több résztvevővel, háromszor több talajparaméter vizsgálatával működött a program. Ezen felül az Interra Scan talajszekenneléseit és a termelők által biztosított hozamtérképeket is bevonták az elemzésekbe – adta hírül a cég.

Egyszerre expresses és imis

A Syngenta rendelkezik jelenleg a legszélesebb napraforgó-hibridkínálattal a napraforgó-vetőmag piacán. A gazdák minden gyomirtási szegmensben és olajtípustól függetlenül tudnak vetőmagot választani. Idén a SY Corsica AR napraforgóhibriddel egy teljesen új gyomirtási rendszer is bevezetésre kerül. Az A.I.R. technológia egy kiváló Syngenta genetikába került beépítésre, így az magas terméspotenciállal rendelkezik, emellett a piacon elérhető legrugalmasabb gyomirtási rendszert teszi lehetővé. A jelenleg állományban használható hatóanyagok (imazamox, tribenuron-metil) közüli szabad választást enged, így a gyomviszonyokhoz igazítható a kezelés.

Biológiai stresszoldás

Emellett a Syngenta biológiai megoldások révén segíti a növények stresszes állapotának leküzdését. A Vixeran kompenzálja a csökkentett nitrogén-műtrágyázás hatását, vagy növeli a termést ugyanazon a tápanyagszinten. Használatával csökken a környezetterhelés és az üvegházhatású gázok kibocsátása. A mikrobiológiai termék felhasználható lesz AÖP programokban és az ökológiai termesztésben is.

A víz és a tápanyag dönti el a tőszámot

A különböző tőszám és a sortáv kérdését is vizsgálták a program keretében. A Syngenta európai kísérleti hálózatának köszönhetően idén minden idők legmegbízhatóbb eredményeit dolgozhatták fel. 24 hibridre nyertek adatokat a különböző tőszámok és az olajtartalom, a hektolitersúly, a vízleadás, a növénymagasság és az ezerszemtömeg összefüggéseiről. Mint kiderült: a tőszám szorosabb összefüggést mutat a környezeti hatásokkal, mint magával a genetikával. Ezért a tőszám tervezésnél elsősorban az adott tábla terméspotenciálját, a talajban lévő tápanyag és a téli csapadék mennyiségét kell elsősorban figyelembe venni.

A napraforgó egyszerre az egyik legvízigényesebb és a legszárazságtűrőbb szántóföldi kultúránk. Mintegy 100 liter vízre van szüksége a teljes tenyészidőszak alatt (~500-700 mm/év), de karógyökerének köszönhetően képes a talaj mélyebb rétegeiben tárolt vizet is felszívni. Egy mélységében homogén talajszerkezettel növelni tudjuk a növény számára rendelkezésre álló vízmennyiséget. Emellett helyes vetésforgóval, a csapadékviszonyokhoz igazított talajműveléssel, éveken átnyúló tápanyag-utánpótlással és a talajélet fenntartásával, valamint okszerű gyomirtással érhetünk el magasabb hozamokat.

Az 5,6 tonna már sikerült

A termésversenyben résztvevő termelők közül 6 hektár viszonylatában heten 5 t/ha, míg 26-an 4 t/ha feletti terméshozamot értek el. Üzemi körülmények között még várat magára a 6 tonnás hozam, de versenyen kívül már született egy 6,4 t/ha-os eredmény (7 hektár átlagában) Hosszúpályiban, a Syngenta Sureli hibridjével. A termésversenyben résztvevő gazdálkodók közül az országban a legmagasabb terméshozamot (5,62 t/ha) Papp György érte el Nyírderzsen, szintén Sureli hibriddel.

További helyezettek és részletek itt.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Napraforgó: novembertől emelkedhet az olajsavprémium.

Syngenta