fbpx

Háború ide vagy oda, az oroszok most is veszik a barackot

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 28.

Az uniós tagállamokon kívül Oroszország áldoz a világon a legtöbbet őszibarack- és nektarinvásárlásra – erősíti meg az USDA legfrissebb jelentése. Legfontosabb beszállítója Törökország, ahol idén az őszibarack- és nektarintermés elérheti az egymillió tonnát.

őszibarack
Egyre több a török barack az orosz boltokban (forrás: russiabusinesstoday.com)

Lassan tíz éve folyik a török piachódítás

Bár Spanyolország a világ legnagyobb őszibarack-exportőre (egy-egy jobb évben a globális exportérték 44 százaléka is befolyik ide), kivitele döntően az EU-n belülre irányul, elsősorban a német, francia piacra és Nagy-Britanniába. Így lényegében a legnagyobb barackvásárlók is ebben a térségben találhatók. Ha Európa nemzeteit nem számítjuk, Oroszországot találjuk a világ topimportőre pozíciójában. Teljes importmennyisége mintegy 315 ezer tonna őszibarack, ami a háború ellenére stabilan tartja magát.

Mivel az EU-val a Krím megszállása (2014) óta konfliktusban áll, és embargót vezetett be az uniós zöldség-, gyümölcsszállítmányokra, az európai ellátók által hátrahagyott űrt Törökország, Chile, Kína és a posztszovjet államok igyekeznek betölteni. A török kereskedők egészen leuralták az orosz piacot. A török barackültetvények területe az elmúlt tíz évben ugyan nem változott, de a megtermelt gyümölcs mennyisége és minősége folyamatosan javul az országban. Teljes exportjuk 215 ezer tonnára tehető idén, ennek csaknem fele Oroszországba megy, a többi Irakba, és az uniós országokba is jut 40 ezer tonna.

Európa leginkább házon belül kereskedik

Az EU baracktermelése és -kivitele három rossz év után először mutat javulást, köszönhetően annak, hogy Spanyolországban kevesebb fagykár érte az ültetvényeket. A spanyol termelésbővülés bőven ellensúlyozza az Olaszországban, Bulgáriában és Magyarországon tapasztalható kieséseket. Az elemzők szerint az idei európai kivitel elérheti a 170 ezer tonnát, ami mennyiségében kevesebb, értékében azonban több lehet, mint a török export. A spanyol, olasz, görög és egyéb kereskedők számára az EU-n kívül elsősorban a brit, a svájci, az amerikai és a hongkongi piacokon terem még babér.

Lásd még a témában: Spanyol dominancia az őszibarackpiacon.