fbpx

Duplázódik a kalászos vetőmagok ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 07.

A vetőmag célú őszi kalászosok átlagtermése országrészenként nagy szórást mutat, de mindenhol elmarad az átlagostól – áll a Vetőmagszövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács előrejelzésében. A költségeket is figyelembe véve 100 százalékos drágulást tartanak indokoltnak a szakemberek.

búzamag
Alig találni a magot a pelyvában… (fotó: Horizont Média)

Takács Géza, a Vetőmagszövetség elnöke kifejtette: a tagság körében indított felmérés, a NÉBIH-től kapott szaporítóterületi adatok és a várható fémzárolási lehetőségekkel kapcsolatos információk alapján az őszi kalászos vetőmagokból a várható készletek a szakmailag elfogadható 35% körüli felújítási lehetőséget biztosítanak. A tagoktól kapott információk alapján az elmúlt évről raktáron maradt vetőmagmennyiség érdemi hatást nem gyakorol az új termésű készletekre.

Kicsik lettek a magok

Mint a szakember hangsúlyozta: az idei vetőmagtermés mindenhol elmarad az átlagostól, és a súlyos aszály miatt komoly magméret-problémákra – ezzel együtt vetőmagtisztítási nehézségekre – kell számítani. „Ezért szükségesnek tartjuk, hogy a zavartalan vetőmagellátás biztosítása érdekében az őszi és tavaszi kalászosok minden szaporítási fokára vonatkozóan a 2022. évi termésre engedményezett legyen a rostaáthullásra vonatkozó előírások alóli általános felmentés. Ez természetesen nagyobb munkát is jelenthet a vetőmagszaporítók számára, hiszen a kinyerhető vetőmag minősége miatt sokkal több előkészítő, modellező munkára és elővizsgálatokra lesz szükség” – mondta a szakember.

100 százalékos drágulás

A következő időszakban a piaci szereplők a kalászos terményárak és a termelési költségek további emelkedésével számolnak. Az inflációs hatás, a termelési-feldolgozási költségen belüli munkaerőköltség-hányad növekedése érezteti hatását a vetőmag végfelhasználói árának növekedésében is. Az elmúlt évekhez hasonlóan a piaci körülmények elemzése után a Vetőmag Szövetség 246.000 forint/tonna + áfa tájékoztató árat tett közzé az őszi kalászosok II. szaporulati fokú vetőmagjaira. Tavaly még csak 123.100 Ft/tonna volt az ajánlott ár, 2020-ban pedig 107 ezer forint.

A tagi adatszolgáltatás alapján az elmúlt években a kalászosvetőmag tényleges forgalmazási ára a tájékoztató ár felett alakult, és növekvő tendenciát mutat. 2020-ban valójában 113 ezer, 2021-ben 129 ezer forintért kelt el egy tonna őszibúza-vetőmag. Ennek oka, hogy a kereskedők az árat a megrendelő telephelyére szállítva közlik, és az elmúlt években egyre növekvő speciális csávázás is magasabb áron kerül felszámításra.