fbpx

Ukrán napraforgóárak

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 27.

Emelkedtek az ukrán árak annak hírére, hogy Bulgária számít a napraforgójukra. A szállítási nehézségek azonban továbbra is gúzsba kötik az exportőröket.

CLAAS kombájn

Sok múlik a bolgárok vásárlási hajlandóságán

Ukrajnában 2 hete tart a napraforgó-betakarítási kampány. A kínálat felfutásával a termelői árak (beszállítva) a korábbi 130-150 ezres szintről gyorsan 95-115 ezer forintnak megfelelő összegre estek. Ám az a hír, hogy Bulgária számít az ukrán napraforgóra, fordulatot hozott, és most 117-121 ezer forintnak megfelelő áron veszik át az exportorientált kereskedők a kaszatokat. (Mire ez Európába ér, 130-134 ezer Ft-ra drágul.)

A kivitel erősödésével várható, hogy a belföldi feldolgozók is emelni kényszerülnek az áraikon. Egyelőre azonban nincs lényeges változás, a gyárak azt figyelik, hogy a bolgárok kvótához kötik-e az importálható magmennyiséget. Másrészt az ukránok továbbra is azzal küzdenek, hogy hogyan juttassanak ki több tízmillió tonna terményt az országból, és hogyan tárolják a felesleget addig, amíg ez megtörténik.

Szállítási kihívások és ennek ára

A nyugati határátkelőhelyeken növekszik a terhelés, torlódnak a sorok, Odesszát és a Dunát rendszeresen lövik az oroszok, az a pár hajó pedig, amelyik eddig a Csornomorszkból és Pivdennyijből útra kelt, tényleg csak csepp a Fekete-tengerben. Szeptember végén Ukrajna exportteljesítménye nagyjából akkora lesz, mint tavaly nyáron, mielőtt megnyílt a gabonafolyosó.

Visszaszorultak a szárazföldre, ami a szállítási kapacitásokat tekintve kevés, az árakat tekintve pedig versenyképtelen gabonát eredményez. Hacsak nem Európa fizeti meg annak árát is, hogy Ukrajna olcsóbb ajánlatokat tehessen azokon a piacokon, ahová az uniós gazdák is törekednének. (Lásd: Megdrágult az ukrán szállítás, uniós pénzből csökkentenék.)