fbpx

Tavaszi gombaölő szeres védelem a kalászosokban

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 április 12.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyértelműen megállapítható, hogy a különböző gombabetegségek már egészen korán képesek megjelenni őszi kalászos gabonaállományainkban.

Mivel az enyhe telek a gombák szaporítóképleteit nem igazán gyérítik, ezért azok már a tél folyamán, akár december, január hónapban is képesek megfertőzni különösen a korai vetésű, nagy vegetációs tömeggel rendelkező állományokat.

Így nem meglepő, hogy 2020 tavaszán a beledi kísérleti területen március közepén már jelentős mértékű vörösrozsda-, szeptória- és lisztharmatfertőzés ütötte fel a fejét (1. kép).

 

vörösrozsda-, szeptória-, lisztharmatfertőzés tünetei

1. kép. Beled, 2020. 03. 18., vörösrozsda-, szeptória-, lisztharmatfertőzés tünetei

 

Az ország nagy részén az időjárás kifejezetten csapadékszegény volt múlt tavasszal, és nem volt ez másképp ezen a kísérleti helyszínünkön sem, hiszen március 8-a és május 24-e között nem hullott számottevő eső, amelynek mennyisége meghaladta volna az 5 mm-t. Ez az időjárási körülmény értelemszerűen nem kedvezett a kórokozók további felszaporodásának ebben az időszakban. A tünetek a növények külső felületéről visszahúzódtak, de ez nem jelenti azt, hogy az állományból a betegség teljes egészében eltűnt volna, hiszen a búza belső szöveteiben tovább lappangott. Majd amikor május végén csapadékosra fordult az időjárás, a vörösrozsda nagyon gyorsan és intenzíven kezdett felszaporodni a kezeletlen területen (2. kép).

 

kezeletlen kontroll

2. kép. Beled, 2020. 06. 02., kezeletlen kontroll

 

A korán, 1-2 szárcsomós állapotban elvégzett gombaölő szeres védekezés önmagában értelemszerűen nem adott tökéletes védelmet, hiszen a kezelés és a betegség felszaporodása között sok idő telt el. Mégis jelentős különbség mutatkozott a kezeletlen kontrollparcellák, valamint a Revycare®rel ebben a fejlettségi állapotban kezelt állományokban, mind a vörösrozsda-fertőzés mértékében, mind pedig a termésmennyiségében.

 

gombaölő szerek hatása

 

Ez a hatékonyság annak köszönhető, hogy a korai Revycare®es kezeléssel rendkívül eredményesen sikerült blokkolni a kora tavaszi fertőzéseket, és egy tökéletesen egészséges állomány alakult ki, amelyben így a tenyészidőszak vége felé induló fertőzés sokkal lassabban tudott felfutni, valamint lényegesen kisebb terméskiesést tudott eredményezni. Az ábrán is kivehető, hogy igazán hatékony védelmet csak többszöri védekezésre alapozott technológiával sikerült elérni, ami több mint egytonnás terméstöbbletet eredményezett a kezeletlen kontrollhoz képest. A jelenlegi terményárak mellett jelentős plusz árbevételt jelentett a BASF által ajánlott Revycare®-re alapozott gombaölő szeres technológia, a lehető legnagyobb termésbiztonság mellett.

 

Németh Balázs fejlesztőmérnök,
BASF Hungária Kft.