fbpx

Gabonaimport-tilalom: túl sok az ellenérdekelt fél

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 12.

Az ukrán gabona behozatalának tilalma szeptember 15-én lejárhat. Ugyanis nemcsak a többi 22 tagállammal van vitája az öt kelet-európai országnak, de házon belül is sok az ellenérdekelt fél.

gabonaszállítás
Mindenütt vannak iparágak, amelyek örülnek az olcsó gabonának (forrás: allaboutfeed.net)

22 „igen”, 5 „nem”

22 uniós tagállam nem támogatja Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Bulgária azon javaslatát, hogy szeptember 15. után hosszabbítsák meg az ukrajnai gabonaimport tilalmát – írja a Politico névtelen diplomáciai forrásokra hivatkozva. Franciaország és Németország bírálta leginkább a tilalom fenntartását, de a többi 20 állam is ellenezte vagy szkeptikusan viszonyult hozzá a legutóbbi megbeszélésen. Erős a valószínűsége, hogy az öt kelt-európai tagállam csak a központi döntéssel szembe szegülve, önálló hatáskörben folytathatná a korlátozást szeptember 15. után.

Az 5 „igen” is kérdéses

Másrészt nincs egyetértés az ötökön belül sem. Bulgária étolajgyártása igényli az import napraforgómagot, ezért a helyi növényolajgyártók határozottan ellenzik a kormányuk álláspontját. Lengyelország pedig számos olyan agrártermékkel rendelkezik, amelyek szezonálisan fontos exportcikkek, de a helyi feleslegre rendre ráérkezik az ukrán import is. Ilyen a málna, az áfonya, az alma stb. Ezért leginkább egy rugalmas importtilalmi listában érdekeltek, ami az adott szezon piaci zavarait kezeli. Nincs tehát egyetértés abban, hogy mit tiltson Kelet-Európa.

Plusz egyik országban sem lettek magasabbak az árak a tranzitmegállapodás óta. Jelenleg a napraforgó aratása zajlik. Az EU legnagyobb termelőjénél, Romániában 11 százalékkal romlottak a terméskilátások augusztusban, 2,3 millió tonna a várt mennyiség. Bulgária rendelkezik az EU legnagyobb feldolgozó kapacitásával, itt 17 százalékkal vették vissza a számokat, 1,7-1,8 millió tonna lehet az össztermés. Mégis napról napra rosszabb ajánlatokat tesznek a felvásárlók, mióta megindult az ukrán aratás is.

Minden országban vannak olyan iparágak, amelyek hálásak az olcsó alapanyagért, az olajütőkön kívül gondoljunk a takarmánygyártásra, a sütőiparra, az etanolgyártásra. A feldolgozók az elmúlt egy évben kidolgozták alternatív beszerzési csatornáikat, és annyit ajánlanak helyi termésért, amennyiért az ukrán magot is házhoz szállíttathatják. Ugyanezt látjuk Magyarországon is: a tranzitmegállapodás nem emelte meg a gabonaárakat.

Végeredményben az öt ország azt sem tudja megmondani, hogy MIT szeretne tiltani, és azt sem, hogy MIÉRT. Így nehéz érvelni.

Ez a cikk is érdekelheti: Napraforgó: körkép és piaci várakozások aratás előtt.