fbpx

Bulgária is nemet mond az ukrán napraforgómagra

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 21.

Csatlakozott Bulgária az ukrán agrártermékek importját nemzeti hatáskörben tiltó országokhoz, ugyanis a gazdák nyomására korlátozza az ukrán napraforgómag importját.

Napraforgó
Most még csak a napraforgómag van a tilalmi listán, de ezzel Bulgária is belépett az exporttilalmat elrendelők csoportjába (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

További termékek még megbeszélés tárgyát képezik

A termelők rendkívüli nehézségekkel küzdenek, ezek éveken át halmozódtak, egy sor kérdésben nincs gyors megoldás. De ott, ahol lehetséges javasolni fogjuk a problémák orvoslását” – mondta Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök a tilalmat indokolva.

A bolgár kormányfő közölte, hogy egyelőre megtiltják az ukrán napraforgómag behozatalát, ezen felül pedig megbeszélést folytat majd Ukrajna képviselőivel további termékek importtilalmáról.

Bulgáriában blokádokkal tiltakoznak a gazdák

Az egységes szabályozás, az exporttilalomra vonatkozó EU-s határozat hatálya 2023. szeptember 15-én járt le. Előtte meg volt vita a tagállamok között, hogy a korlátozó intézkedést tartsák fenn. Akkor még Bulgária abba az ötös fogatba tartozott, mely az ukrán agrártermékek importkorlátozása mellett voksolt.

Az EU-s normatíva hétvégén lejárt, és a szófiai kormány már a másik oldalra állt „élénkíteni akarta a piaci versenyt”, nem látta indokoltnak csatlakozni Lengyelországhoz, Szlovákiához és Magyarországhoz.

Azonban most a mezőgazdaságból élők sérelmezik, hogy a bolgár kormány nemzeti hatáskörben nem rendelte el az ukrán gabona behozatalának tilalmát. A termelők az olcsó importtól tartanak, és azt követelik, hogy Bulgária vezessen be ismét tilalmat az ukrajnai gabonafélék, valamint az onnan származó étolaj, gyümölcsök, zöldségek, tej- és tejtermékek, hústermékek, élő állatok és méz behozatalára.

A termelők kedden munkagépekkel Szófiába vonultak, a főváros határában tüntettek, de a belváros forgalmának lebénítását is kilátásba helyezték, amennyiben követeléseiknek nem tesz eleget a kormány.

Forrás: Új Szó