fbpx

Repce, szója, napraforgó: várható mennyiségek az EU-ban

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 07.

Az USDA korai becslése a termény- és inputárakra, a vetési adatokra és szándékokra, illetve az időjárásra alapoz. Akárhogy is nézzük, idén több olajmag lesz az EU-ban, mint tavaly, az ukrán import viszont drasztikusan visszaesik.

szójanövényke
A vetési kedv megvolt, ha az időjárás is kegyes lesz hozzá, sok szójánk lehet (forrás: Karintia Kft.)

Összes olajmag

Az Európai Unióban az olajos magvak összterülete az előrejelzések szerint kevesebb mint 2 százalékkal növekszik idén. Leginkább a szója termőterületében várható nagy ugrás. A vonzó árak ösztönözték a termelőket az olajnövények vetésre, és idén még az időjárás is jobb termésátlagokat eredményezhet. Így – ha minden jól megy – az olajmagok termelése mintegy 4 százalékkal emelkedhet idén az USDA elemzői szerint. Az állatállomány zsugorodása folytatódik, így a fehérjedarák uniós felhasználásában kis csökkenés (-1%) várható, holott a feldolgozás a jobb termés nyomán élénkebb lesz, és több növényolaj kerül a piacra (+4%).

Az orosz-ukrán háború nyomán szokatlanul sok ukrán napraforgó és repce került feldolgozatlanul az unió piacára, így az idei évet 400 ezer tonnával magasabb indulókészlettel kezdtük, mint tavaly. Mivel az uniós termelés javul, az állatállomány csökken, az ukrán kínálat pedig szűkül, az elemzők úgy vélik, hogy az idei tenyészidőszak után kevesebb import olajmag (20 millió tonna) érkezhet az EU-ba, mint a háború előtt (20,8 millió tonna), nem beszélve a tavalyi importboomról (23,8 millió tonna).

Repce: nem éri el a tavalyi mennyiséget

Az idei uniós repceterület súrolja a 6 millió hektárt (+2%), de a lengyelek, franciák, magyarok és bolgárok kevesebb repcét vetettek, mint az előző szezonban. A német, cseh és román termelőket viszont inspirálták a magas terményárak, és növelték a növény területét. A repceállományok állapota jónak mondható egész Európában, csak Franciaországban szenvedtek túl sokáig a táblák az esőhiánytól. A végkimenet nagyon bizonytalan, az elemzők óvatos becslése szerint a nagyobb terület ellenére idén a tavalyinál valamivel kisebb termés várható az EU-ban, 19,3 millió tonna (de a tavalyi az évtized második legjobbja volt 19,45 millió tonnával).

Napraforgó: jóval több lesz, mint tavaly

A tavalyi területi rekord után már csak egy hajszállal tud bővülni az uniós napraforgóterület, amit 5,2 millió hektárra tesznek az elemzők. Leginkább a franciák, olaszok és bolgárok döntöttek úgy, hogy növelik az olajnövény termőterületét, míg a románok idén kisebb területen foglalkoznak vele. A hazai terület a tavalyi rekord után már csak kis mértékben növekedhet, de a vetési szándékok alapján van rá esély. Az USDA elemzői úgy vélik, a magyar termésmennyiség közel a duplája lehet az aszályos 2022-ben elértnek. Mivel az időjárást mindenütt jobbnak várják az elemzők, uniós szinten 1,2 millió tonnával növekedhet a napraforgó-termelés, elérve a 10,5 millió tonnát. A mag importja drasztikusan visszaesik (1,3 vs. 2,2 millió tonna).

napraforgó-termelők EU
forrás: USDA

szójaterületek EU
forrás: USDA

Szója: új rekord

A szójaterület tovább növekszik 9 százalékkal, és elérheti az 1,2 millió hektárt, amiről várhatóan 2,8 millió tonna bab bakarítható be – ez mindenkori rekord lenne. Emellett a szokásos, 14,5 millió tonnás importra most is szüksége lesz a közösségnek. Az USDA becslése szerint idén Magyarországon a 75 ezer hektárt is elérheti a szójaterület. A jobb uniós termés miatt szójadarából kevesebb érkezhet az EU-ba, mint tavaly, mintegy 15,3 millió tonna (-4%).