fbpx

Nem volt túl sikeres az első félév agrárkereskedelme

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 30.

Az állati takarmányokat leszámítva a növénytermesztésre épülő exportunk romló teljesítményt mutatott 2023 első felében. A kereskedelmi egyenlegünkre nagyon rossz hatással volt a tavalyi aszály és az ukrán gabona beáramlása.

vasúti szállítás
Az import megugrott, az export csökkent (forrás: wallhere.com)

Túl sok jött be, túl kevés ki

Az AKI legfrissebb jelentése szerint a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 2023 első fél évében 6630 millió eurót tett ki, míg a behozatalé 5103 millió euróra rúgott. Az agrár-külkereskedelem aktívuma 1528 millió euró volt, 614,4 millió euróval kevesebb, mint 2022 első hat hónapjában. Ugyanis a kivitt termékek árbevétele csak 1,5 százalékkal nőtt, míg a behozottaké 16,3 százalékkal, így az egyenleg 28,7 százalékkal romlott.

Az ország legfontosabb külkereskedelmi partnereit az ábra foglalja össze:

agrár külker
Forrás: AKI

Legfontosabb kiviteli cikkeink a gabonafélék és az állati takarmányok, ezt követik a húsfélék. Az aszályos évjárat után 2023 első hat hónapjában csaknem ötödével csökkent a kivitt gabonák mennyisége, értékben pedig 15 százalékos volt az elmaradás 2022 azonos időszakához képest. A gabonaimport volumene viszont a kétszeresére nőtt, értéke mintegy 66 százalékkal emelkedett. A gabonafélék külkereskedelmének aktívuma 806 millió euróról 508,8 millió euróra esett. A legnagyobb vásárlónk most is Olaszország volt, a kivitt árpa, búza és kukorica 50-58 százaléka ide érkezett. Ezen felül Ausztria és Románia voltak még fontos partnerek.

Napraforgóból, repcéből sem adtunk el sokat, az árucsoport aktívuma jelentősen romlott, csupán 17,6 millió eurót tett ki. Repcéből Németország és Ausztria a legnagyobb vásárlónk, míg napraforgómagból Olaszország, Csehország és Ausztria. Németország a háttérbe szorult. A behozott napraforgó és szójabab java Ukrajnából érkezett, míg a repce leginkább Romániából jött.

Zöldségféléből az első félévben nettó importőr volt Magyarország. Ezen belül burgonya (58,5 ezer tonna), fagyasztott zöldség (24,4 ezer tonna) és hagymaféle (18,8 ezer tonna) érkezett a legnagyobb volumenben. Krumplit elsősorban Franciaországból importálunk (a mennyiség több mint fele), de sok érkezik Hollandiából is. Hagymát főként Hollandiából és Ausztriából hozunk be. Gyümölcsfélékből tovább nőtt a kereskedelmi passzívumunk, a kivitt érték csak mintegy negyede a behozottnak, ugyanis a banán és narancs importálása nagyon sok pénzt emésztett fel.

Üdítő kivétel: takarmány

Állati takarmányokkal folytatott kereskedelmünk ellenben kifejezetten sikeres volt: a kivitt érték 14 százalékkal nőtt, míg a behozotté csak 6 százalékkal, így az aktívumunk mintegy 374 milliárd forintra emelkedett. Ez az árucsoport már tavaly is feltűnően jól szerepelt.

További részletek itt.