fbpx

Magyar-kínai közös kutatás a szelídgesztenye megmentéséért

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 27.

Egy több, mint 15 éves együttműködési program indult be újra a Covid világjárvány okozta kényszerszünet után a szelídgesztenye, és annak legfőbb károsítója a kéregrák kutatása, és ellene történő hatékony védekezési technológia fejlesztése terén. A közös munkában a Debreceni Egyetem és a Pekingi Agrártudományi Egyetem vesz részt.

Szelídgesztenye
A kínai tudósokkal közös kutatás középpontjában a szelídgesztenye áll (fotó: Csüllög Kitti)

A közös projekt a kölcsönös tájékoztatással indult

A DE MÉK Növényvédelmi Intézetének három munkatársa, Dr. Tarcali Gábor, Szilágyi Arnold és Csüllög Kitti a 2019-2.1.11-TÉT-2019-00053 számú magyar-kínai program keretében 2023. augusztus 29-től Pekingbe utazott, ahol szeptember 10-ig maradtak a közös munka érdekében.

A Növényvédelmi Intézet kutatóinak közvetlen partnere a Pekingi Egyetemről a Prof. Qin Ling által vezetett Növénytudományi és Technológiai Kar, ami a növényvédelmet is magában foglaló egyetemi szervezeti egység. Az intézet munkatársait tisztelettel, odaadással, figyelmességgel és segítőkészséggel fogadták, a munka a régről ismert partnerek köszöntésével és az új munkatársak és a hallgatók megismerésével indult.

A magyar küldöttség egy szeminárium keretében előadást tartott az egyetem munkatársai és hallgatói számára, amelyben bemutatták a Debreceni Egyetemet és az intézetet. Beszéltek az oktatás jellegzetes aspektusairól, külön kiemelve a magyarországi növényorvos MSc képzést, és megismertették a hallgatóságot kutatási területeikkel is.

Kiemelt hangsúlyt kapott a közös projekt tárgyát képező Cryphonectria parasitica gombával kapcsolatos kutatás, de szó esett a Macrophomina phaseolina gombáról, valamint a gyomnövényekkel kapcsolatos tevékenységekről is.

Az előadásokat követően hosszas szakmai tanácskozáson vitatták meg a felek a felvetődő kérdéseket. A magyar kutatók megtekintették, és hasznos tapasztalatokat gyűjtöttek a kínai intézetek laboratóriumairól, betekintést nyertek az egyetem napi munkáiba, meglátogatták a könyvtárat, a bemutatókerteket, üvegházakat.

Előadás
Az előadások során szó esett a Macrophomina phaseolina gombáról is (fotó: Csüllög Kitti)

Terepi látogatás a kínai szelídgesztenye ültetvényben

A debreceni kutatók megtekintették a Pekingi Agrártudományi Egyetem Huairou Szelídgesztenye Kutató Állomásának kínai szelídgesztenye (Castanea mollissima) ültetvényét. A helyszínen tanácskoztak a helyi munkatársakkal, vizsgálták a fák egészségügyi állapotát, mintákat gyűjtöttek be, amiket később ez egyetemi kollégákkal közösen laboratóriumban vizsgáltak.

Ez a kutatóhely igazán különleges helyen, a Kínai Nagy Fal Mu-TianYu szakaszának közvetlen szomszédságában található, így egy kis történelmi időutazás keretében a különleges építészeti és kulturális élményt nyújtó, a vad természetbe hatoló monumentális építményt is meglátogatták a tudósok.

Növényvédelmi munkatárs a Kínai Nagy Fal egy szakaszán
A meglátogatott szelídgesztenye ültetvény a Kínai Nagy Fal közelében van (fotó: Csüllög Kitti)

A Pekingi Erdészeti Akadémia

A Debreceni Egyetemnek hosszú időre visszanyúló jó kapcsolata van a Pekingi Erdészeti Akadémiával is, ide szintén ellátogatott a magyar küldöttség. Prof. Zhi-bin Luo igazgató bemutatta az Akadémia Campusát, kutatóhelyeit, laboratóriumait, üvegházait, növénynemesítési, mikroszaporítási és egyéb biotechnológiai tevékenységeiket. Ebben az intézményben is leszerveztek egy szakmai szimpóziumot, ahol Tarcali Gábor és Csüllög Kitti tartott előadást, prezentált elsősorban erdészeti növényvédelmi témákra fókuszálva.

A Pekingi Agrártudományi Egyetemen tett látogatás további fontos eseménye volt egy találkozó az egyetem külügyi intézetének munkatársával. Kölcsönösen kezdeményezték a két oktatási intézmény közötti együttműködési megállapodás aláírását, amely minkét fél számára hasznos jövőbeni lehetőségeket hozhat. A felek egyeztették a megállapodás tervezet részleteit, amit a magyar küldöttség hazaérkezése után ismertetett a kar vezetésével. Forrás: Debreceni Egyetem