fbpx

Ez a traktor már elment, és nem is jön vissza

Írta: Barna Ferenc - 2021 augusztus 27.

Hatvan ember keresheti a munkagépét, ugyanis több tízmillió forint értékben váltak csalók áldozatává. A bűnszervezet tagjai lebuktak, most emeltek vádat ügyükben – tudta meg portálunk a Heves megyei főügyészség tájékoztatójából. A jogsértők munkagépeket ajánlottak megvételre, esetenként traktor is szerepelt a „portfólióban”, az ellenérték egy részét beszedték, de a teljesítés elmaradt.

 


traktor
A mezőgazdasági termelők kaptak az előnyös ajánlaton, szükség van a jó gépekre a földeken

 

A célszemélyek egy része mezőgazdasági vállalkozó

A vádlottak megtévesztő internetes hirdetéseket hoztak létre, melyekkel a mezőgazdaság és építőipar szereplőit célozták meg.

Álnéven munkagépeket kínáltak eladásra, az üzlet indításaként a leendő partnerekkel olyan bankszámlákra utaltatták a pénzt, melyek tulajdonosai nehéz anyagi körülmények között élő „strómanok” voltak.

 

Közel 75 millió forintot csaltak ki az áldozatoktól

Az ügyben 13 embert vádolnak nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás és más, kapcsolódó bűncselekmények miatt.

A vádirat alapján a vádlottak közel 75 millió forint kárt okoztak a hatvan sértettnek.

A bűnszervezet tagjai a beszedett pénzből saját luxus igényeiket (például nagyértékű terepjárók és ékszerek) elégítették ki.

 

Az indítvány által kért szankciók

A Füzesabonyi Járási Ügyészség tíz vádlottra fegyházbüntetés, három társukra felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól.

Az elsőrendű vádlottnál – az előkészítő ülésen történő beismerés esetén – a fegyházbüntetés mértékét 13 évben határozta meg.

A bűnelkövetői csoport vezetői közül hatan letartóztatásban, ketten bűnügyi felügyelet alatt vannak.

A mezőgazdaság veszélyes terület, sokszor megtalálják a különböző jogsértő személyek a gyors haszon reményében.

 

Forrás: MTI