fbpx

Új Deutz-Fahr 5 traktorsorozat

Írta: MezőHír-2021/08. lapszám cikke - 2021 augusztus 28.

Az új, univerzális Deutz-Fahr 5 traktorsorozat gépei lenyűgözőek a technológia, de mindenekelőtt a sokoldalúság szempontjából. A számos konfigurációs lehetőségnek köszönhetően ezeket a traktorokat a mezőgazdasági kis- és középvállalkozások alapvető vagy kiegészítő erőgépként használhatják a növénytermesztésben, az állattartó telepeken, a szállításban, a kommunális feladatok stb. ellátásában. 

 

Deutz-Fahr 5
Deutz-Fahr 5125 típusjelzésű univerzális traktor éjszakai munkában (forrás: www.deutz-fahr.com)

 

Új Deutz-Fahr 5 traktorsorozat

Az SDF csoport 2020 év végén mutatta be az új Deutz-Fahr 5 univerzális összkerékhajtású traktorsorozatát. Az új, univerzális traktorok nagyon jó manőverezhetőséggel és biztonságos munkavégző képességgel rendelkeznek, amelyhez magas szintű működési kényelem tartozik. A Deutz-Fahr 5 sorozat kedvező hajtóanyag-fogyasztású traktorai kis- és középvállalkozások alapvető vagy kiegészítő erőgépeként használhatók a növénytermesztésben, az állattartó telepeken, a szállításban, a kommunális feladatok stb. ellátásában. Az új sorozat moduláris, rugalmas kialakítású, és öt modellből áll; 5095, 5100, 5105, 5115, 5125 jelzéssel. A traktorok új, 3 és 4 hengeres FARMotion 35 és 45 Stage V besorolású motorokkal és 95–126 LE közötti teljesítménnyel rendelkeznek. A Deutz-Fahr 5 sorozat traktorai konfigurálhatóak, három sebességváltó-változattal és az opciók széles skálájával kivételes rugalmasságot, univerzalitást biztosítanak. Az új 5-ös sorozat legnagyobb haladási sebessége 40 km/h, de kérhető mászófokozat is, ahol 300 m/h a legalacsonyabb haladási sebesség. A Deutz-Fahr 5 sorozat fejlett elektronikával, szenzorokkal ellátott traktorai több „okos” képességgel is rendelkeznek. A felhasználók számára rendelkezésre áll az „SDF SmartFarming Solutions”, az új digitális szoftverrendszer, amellyel az üzemeltetési és más adatok egyszerűen nyomon követhetők, rögzíthetők.

Igény esetén a traktorok felszerelhetők a CTM-modullal, amellyel a mezőgazdasági táblán együtt dolgozó gépek és vezetőik adatokat cserélhetnek valós időben egymás között, az üzemeltető irodájával, illetve a „felhőn” keresztül hozzáféréssel rendelkezőkkel. A CTM modul modern adatátviteli eszköz, segítségével megoszthatók a gépek helyadatai, a teljesítményadatai, haladásisebesség-értékei, a hajtóanyag-fogyasztás mértéke, az üzemórák száma stb., valamint az esetleges gépre vonatkozó hibakódok, javítási utasítások vagy egyéb információk. A továbbiakban a Deutz-Fahr 5125 típusjelzést viselő univerzális traktort ismertetjük.

 

Deutz-Fahr 5
Deutz-Fahr 5125 típusjelzésű univerzális traktor homlokrakodóval (forrás: deutz-fahr.com)

 

A Deutz-Fahr 5125 típusjelzésű univerzális traktor

A Deutz-Fahr 5125 típusjelzésű univerzális traktor az új traktorcsalád legnagyobb motorteljesítményű tagja, amely méreteit tekintve nemigen különbözik családtagjaitól.

 

Farmotion motor
FARMotion 45 típusú, 4 hengeres, 96 kW (126 LE) teljesítményű dízelmotor (forrás: www.sdfgroup.com)

 

A traktor FARMotion 45 típusjelzésű (2. kép), négyütemű, folyadékhűtésű, 4 hengeres, 3 849 cm3 lökettérfogatú, követlen befecskendezésű, VTG turbófeltöltős, intercooleres dízelmotorjának maximális teljesítménye 96 kW (126 LE), 2 000 1/min főtengely-fordulatszám mellett, és a legnagyobb nyomatéka 517 Nm, 1 400 1/min fordulatszámon. Az elektronikus vezérlésű Common Rail hajtóanyagellátó-rendszer maximális befecskendezési nyomása 2 000 bar értékű. A motorvezérlő memóriában a vezető által beállítható két motorfordulatszám-érték tárolható, amellyel lehetőség nyílik két állandó haladási sebesség tartására például a szántóföldi munka során.

 

Deutz-Fahr 5
Deutz-Fahr 5125 típusú traktor szántóföldi munkavégzés közben (forrás: www.deutz-fahr.com)

 

A traktor 145 literes gázolaj- és 10 literes AdBlue-tartállyal rendelkezik. A FARMotion 45 dízelmotor teljesíti a legszigorúbb európai Stage V levegőtisztasági előírást. A motor EGR- (kipufogógáz-visszavezetés) mellett DOC- (dízeloxidációs katalizátor), DPF- (dízelrészecske-szűrő) és SCR-AdBlue- (szelektív katalitikus redukciós) egységekkel rendelkezik.

 

Deutz-Fahr 5
Deutz-Fahr 5125 típusú traktor országúton (forrás: www.deutz-fahr.com)

 

Az új Deutz-Fahr 5-ös sorozat valamennyi tagjához három azonos felépítésű sebességváltó-változat tartozik. A traktorok legnagyobb haladási sebessége minden esetben 40 km/h lehet, névleges motorfordulatszámnál, de a sebességváltók kérhetők mászó sebességfokozattal (legkisebb sebesség300 m/h), amikor a sebességfokozatok száma megduplázódik. A moduláris koncepciónak megfelelően a sebességváltó-változatok ötfokozatú Powershift mechanikus sebességváltón alapulnak.

A sebességváltó előtt alkalmazott előre-hátra haladást kapcsoló szerkezet kétféle változatban áll rendelkezésre. Alapfelszereltség a szinkronizált mechanikus irányváltó, de opciósan a hidraulikus kapcsolású PowerShuttle is kérhető, ez Stop & Go funkcióval is rendelkezik, amely lehetővé teszi az előre-hátra mozgó traktor vezérlését egyedül a fékpedálokkal. A sebességfokozatok száma mechanikus kapcsolású váltó esetén 10 + 10 vagy 20 + 20, mászósebességgel; a HI-LO-váltónál 20 + 20 vagy 40 + 40, mászósebességgel; a HML-váltónál30 + 30 vagy 60 + 60, mászósebességgel. A HML-sebességváltó már elérhető az automatikus Powershift (APS) funkcióval, amely a motor terhelésének megfelelően automatikusan kiválasztja az optimális Powershift fokozatot. A traktoros egy potenciométeren keresztül bármikor beavatkozhat az APS vezérlésének saját igény szerinti konfigurálásába. A traktor úgy viselkedik, mintha fokozatmentes sebességváltóval (CTV) rendelkezne. Minden traktortípus elektrohidraulikus összkerékkapcsolással és az első-hátsó differenciálmű zárásával rendelkezik (4. kép).

A Deutz-Fahr 5 sorozat valamennyi tagja négy fordulatszámú (540/540E/1000/1000E) erőleadó (PTO-) tengellyel kapható, amelyet elektrohidraulikus vezérlésű, olajfürdős, többtárcsás tengelykapcsolóval lehet kapcsolni. Külön rendelésre a traktor hasa alatt kivezetett járókerék-arányos kardántengelyhajtás, valamint1 000 1/min fordulatszámú első kihajtás is kérhető. Az új Deutz-Fahr 5 sorozat valamennyi tagja azonos, korszerű hidraulikus berendezéssel rendelkezik. A hidraulikus rendszer az 55 dm3/min teljesítményű egy szivattyúval vagy a 90 dm3/min teljesítményű kettős szivattyúval kérhető. Az elektrohidraulikusan vezérelhető hátsó, kétutas hidraulikus csatlakozok száma 2, 3 vagy 4 lehet. A Deutz-Fahr 5125 típusjelzésű traktor hátsó 3 pont hidraulikus emelőszerkezete Cat II. osztályú, maximális emelőképessége 5 410 kg, opcióként elektronikus vezérléssel is kérhető. Külön 2 100 kg emelőképességű első emelőszerkezet is rendelhető.

A hidraulikus szervokormányzás 55o-os legnagyobb elkormányzási értéke, szükség esetén az SDD gyors szervokormányzás (ez 50%-kal csökkenti a kormánykerék fordulatait), a Stop & Go rendszer, az erőteljes hidraulika és a kényelmes kezelőszervek hozzájárulnak a traktorok mozgékonyságához. A Deutz-Fahr 5125 típusjelzésű traktor mind a négy kereke hidraulikus tárcsafékekkel rendelkezik. A hátsó kerekekre ható mechanikus vagy hidraulikus (HPB-)rögzítőfék tovább növeli a biztonságot. A pótkocsihoz hidraulikus vagy légfék opciósan kérhető. Az új DEUTZ-FAHR 5sorozat valamennyi tagjánál a rugózott és klimatizált, nagyméretű, négyoszlopos „TopVision” vezetőfülke áll rendelkezésre. A fülkét a dönthető és teleszkópos kormányoszlop, a légrugózású vezetőülés, a pontos, ergonomikusan elrendezett kezelőszervek, a nagyméretű monitor és a többi kiegészítő eszköz, az utasülés, a DAB rádió, az elektromos és USB-csatlakozók, okostelefon stb. teszi kényelmessé.

 

Deutz-Fahr 5
A Deutz-Fahr 5 sorozat „TopVision” vezetőfülkéjének belseje (forrás: www.deutz-fahr.com)

 

A Deutz-Fahr 5125 típusú traktor néhány további adata:

– alapkerékméret elöl: 420/70 R24;

– hátul 480/70 R34;

– tengelytáv: 2 400 mm;

– nyomtáv (állítható felnivel elöl):1 730–2 130 mm;

– nyomtáv hátul: 1 706–2 106 mm;

– szélesség: 2 209 mm;

– hosszúság: 4 436 mm;

– teljes magasság: 2 717 mm;

– tömeg: 4 350 kg;

– teljes megengedett terhelés: 7 500 kg.

 

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS NY. EGYETEMI DOCENS